Διεθνή

Γάζα: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας

Γάζα: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 25 χρόνια.

Ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Ομάδες από το υπουργείο Υγείας, την UNRWA και ΜΚΟ ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σήμερα Σάββατο», δήλωσε ο γιατρός Μούσα Αμπέντ, επικεφαλής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στο υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.Ένας μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε σήμερα τη χορήγηση των πρώτων εμβολίων, αλλά ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα την Κυριακή.

Την περασμένη Πέμπτη, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να προχωρήσουν σε μια σειρά «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός, για τρεις ημέρες στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσει από την Κυριακή η εκστρατεία εμβολιασμού 640.000 παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας. Λόγω των κατεστραμμένων δρόμων και του εκτοπισμένου πληθυσμού, ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον ημέρα για τους εμβολιασμούς σε κάθε περιοχή και η συμφωνία προβλέπει ότι οι παύσεις εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, που αναμένεται να γίνεται κάθε μέρα από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ, στη συνέχεια να παραταθούν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «χρειάζεται τουλάχιστον 90% κάλυψη σε κάθε φάση της εκστρατείας για να σταματήσει η επιδημία». Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει διανείμει περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου nOPV2. Η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.

NETWORK