Διεθνή

Ακροδεξιός εφιάλτης στις εκλογές στη Γερμανία: Το AfD κερδίζει τη Θουριγγία - Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ακροδεξιός εφιάλτης στις εκλογές στη Γερμανία: Το AfD κερδίζει τη Θουριγγία - Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προς ιστορική νίκη οδεύει η ακροδεξιά στη Γερμανία.

Τη μεγαλύτερη της εκλογική επιτυχία διεκδικεί η ακροδεξιά της Γερμανίας, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κερδίζοντας σύμφωνα με τα exit polls στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας.

Ο θρίαμβος για την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), σε μια περιοχή που βρισκόταν υπό κομμουνιστικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας - ιδίως για τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τα οποία φαίνεται να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες.

Το AfD ήρθε πρώτο στην πολιτεία της Θουριγγίας με περίπου 31% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls — ένα αποτέλεσμα που, εάν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει μεγάλη έρευνα για το πώς το κέντρο απέτυχε να σταματήσει την εκλογική επανάσταση της ακροδεξιάς.

{https://x.com/ElectsWorld/status/1830276122832949571}

Περίπου πέντε εκατομμύρια Γερμανοί είχαν δικαίωμα ψήφου σε δύο πολιτειακές εκλογές στα ανατολικά την Κυριακή.

Το AfD βρίσκεται επίσης κοντά στο CDU στις εκλογές για ένα κρατικό κοινοβούλιο στη Σαξονία.

Στη Σαξονία, exi poll έδωσε στο CDU 31,8% και στο AfD 30,7%, και πάλι πολύ μπροστά από τα τρία κόμματα που διοικούν την εθνική κυβέρνηση - το SPD, το Κόμμα των Πρασίνων και το FDP.

Ο κορυφαίος υποψήφιος του AfD στη Θουριγγία, Björn Höcke, ο οποίος είναι μια άκρως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Γερμανία, χαιρέτισε μια «ιστορική νίκη».

Το κόμμα του έχει χαρακτηριστεί ως δεξιό εξτρεμιστικό και του επιβλήθηκε πρόστιμο για χρήση ναζιστικού σλόγκαν, αν και ο πρώην καθηγητής ιστορίας αρνείται ότι το έκανε εν γνώσει του.

Σε εθνικό επίπεδο, το AfD είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και η συναρχηγός Άλις Βάιντελ είπε ότι ήταν σαφές ότι οι ψηφοφόροι και στις δύο ανατολικές πολιτείες ήθελαν το κόμμα της στην κυβέρνηση: «Χωρίς εμάς μια σταθερή κυβέρνηση δεν είναι πλέον καθόλου δυνατή».

«Οι πολιτικοί έχουν υποσχεθεί πολλά, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μετανάστευση και τους ξένους», δήλωσε ο ψηφοφόρος του AfD Μάικλ στο BBC στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Θουριγγίας, Ερφούρτη.

Η μετανάστευση έπαιξε μεγάλο ρόλο στις εκλογές της Κυριακής, αλλά το AfD θέλει επίσης να σταματήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, όπως και ένα νέο κόμμα που οδεύει προς την τρίτη θέση και στις δύο πολιτείες, αυτό της Βάγκενκνεχτ .

Αν και έχει παρόμοιες ιδέες με το AfD για την Ουκρανία, η κ. Βάγκενκνεχτ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε συνασπισμό με το κόμμα, κάτι που δίνει στην ακροδεξιά λίγες πιθανότητες να διευθύνει τη Θουριγγία.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το AfD πρόκειται να κερδίσει 30 έδρες στο κρατικό κοινοβούλιο των 88 εδρών στη Θουριγγία και το CDU 24 έδρες, με εκπροσωπούμενο μόνο ένα από τα τρία κόμματα της εθνικής κυβέρνησης.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πρόκειται να κερδίσει μόλις επτά έδρες, χωρίς καμία για τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP.

Με τις ομοσπονδιακές εκλογές μόλις έναν χρόνο μακριά, οι εκλογές της Κυριακής υπογράμμισαν τη μη δημοτικότητα του κυβερνώντος συνασπισμού «σηματοδότη» της Γερμανίας, που ονομάστηκε έτσι λόγω του κόκκινου, του κίτρινου και του πράσινου των κομματικών χρωμάτων.

Ένα τρίτο ανατολικό κρατίδιο, το Βρανδεμβούργο, πρόκειται να ψηφίσει σε τρεις εβδομάδες και παρόλο που το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί είναι μόνο λίγες μονάδες πίσω.

Ενώ ο Μπιερν Χέκε χαιρέτισε τη νίκη του κόμματός του με υποστηρικτές στην Ερφούρτη, διαδηλωτές κατά του AfD συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της πολιτείας Θουριγγίας.

Ανάμεσά τους ήταν μια ντόπια φοιτήτρια, η οποία είπε ότι ανησυχούσε πολύ για το αποτέλεσμα: «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχουν ναζιστικές πολιτικές και δεν τους νοιάζει. Η Γερμανία έχει κάποιο είδος ευθύνης σε αυτό το θέμα».

Η άνοδος του λαϊκιστικού κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ είχε άμεσο αντίκτυπο στο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο κέρδισε τις τελευταίες εκλογές στη Θουριγγία, αλλά τώρα έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας από το αριστερό κόμμα, είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από φόβο και ότι «πολεμούσε ενάντια στην ομαλοποίηση του φασισμού».

NETWORK