Διεθνή

«Ασπίδες»: Αδύνατη η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου MV Sounion που δέχθηκε επίθεση από Χούθι

«Ασπίδες»: Αδύνατη η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου MV Sounion που δέχθηκε επίθεση από Χούθι Φωτογραφία: EPA
Εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται ήδη από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Εξελίξεις στην υπόθεση με την ρυμούλκηση του ελληνόκτητου τανκερ MV Sounion, που πρόσφατα αποτέλεσε στόχο στ' ανοικτά των ακτών της Υεμένης, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν δεν είναι δυνατή προς ώρας.

Ειδικότερα, δεν είναι δυνατή η ρυμούλκηση του MV Sounion, που βρίσκεται 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, από τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης του πλοίου που δέχθηκε επίθεση στις 21 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την επιχείρηση «Ασπίδες», μέσα της επιχείρησης συνδράμουν από την 1η Σεπτεμβρίου προσφέροντας προστασία στα ρυμουλκά που πλέουν κοντά στο MV Sounion με στόχο να αποφευχθεί μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι το MV Sounion έχει πιάσει φωτιά και είναι αγκυροβολημένο. Οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τη ρυμούλκηση γνωστοποίησαν ότι δεν είναι δυνατή για την ώρα η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής, καθώς δεν κρίνεται ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια η ρυμούλκηση.

Εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται ήδη από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Οι Χούθι, ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones εφόρμησης και πυραύλους. Στόχος της επιχείρησης «Ασπίδες» παραμένει η παροχή προστασίας στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.