Διεθνή

O Λαβρόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Μην παίζετε με τις κόκκινες γραμμές»

O Λαβρόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Μην παίζετε με τις κόκκινες γραμμές» Φωτογραφία: EPA/ EVGENIA NOVOZHENINA / POOL
Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να χάνουν την αίσθηση και αυτό είναι επικίνδυνο, είπε ο Λαβρόφ.

Αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ, έστειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

«Μην παίζετε με τις κόκκινες γραμμές» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν χάσει την αίσθηση της αμοιβαίας ανάσχεσης, που στηρίζουν την ισορροπία ασφαλείας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και αυτό είναι επικίνδυνο.

Ο Λαβρόφ σχολίασε αναφορά του Reuters ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά στο να κλείσουν συμφωνία για προμήθεια της Ουκρανίας με πυραύλους JASSM, που αν εκτοξευθούν μπορούν να φτάσουν στα βάθη της Ρωσίας, κάτι το οποίο προσπαθεί να καταφέρει ο Ουκρανός πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν θα εκπλαγώ από τίποτα. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο που έθεσαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους και ο Ζελένσκι φυσικά το βλέπει και το εκμεταλλεύεται αυτό» πρόσθεσε ο Λαβρόφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

«Αλλά πρέπει να καταλάβουν, ότι παίζουν εδώ με τις κόκκινες γραμμές μας. Δεν θα πρέπει να παίζουν με αυτές» πρόσθεσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση να μην εξοργίσει τη Ρωσία, που είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Αλλά η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι έχουν αυξήσει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, στέλνοντας μεταξύ άλλων τανκς, προηγμένους πυραύλους και μαχητικά F-16. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει κάνει κάποιους πολιτικούς της Δύσης να θεωρήσουν ότι ο Πούτιν μπλοφάρει και ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία, επιχείρηση που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, χλευάζει τις κόκκινες γραμμές του Πούτιν.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τα όρια αλλά σφάλει αν θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της όποιας κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία θα πλήξει κυρίως την Ευρώπη.

«Έχουν τη πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει» είπε ο Λαβρόφ για τους Αμερικανούς και πρόσθεσε πως αυτό υπογραμμίζει τις αρχές που είχαν στηρίξει τη στρατηγική σταθερότητα με την Ουάσιγκτον από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

«Αυτό το αίσθημα της κοινής αναχαίτισης για κάποιον λόγο έχουν αρχίσει να το χάνουν. Και αυτό είναι επικίνδυνο» υπογράμμισε.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να είναι προσεκτικές σημειώνοντας ότι ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριζόταν στην Ευρώπη.

NETWORK