Διεθνή

Κάμαλα Χάρις Vs Ντόναλντ Τραμπ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε 6 πολιτείες- κλειδιά

Κάμαλα Χάρις Vs Ντόναλντ Τραμπ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε 6 πολιτείες- κλειδιά
Πού κερδίζει η Κάμαλα Χάρις και πού ο Ντόναλντ Τραμπ, και ποια πολιτεία πολιτεία τους φέρνει ισόπαλους με 47%.

Η Τζόρτζια και η Πενσιλβάνια φαίνεται πως είναι οι πολιτείες- κλειδιά για την ανάδειξη του νέου πρoέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN. Η προεδρική εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου έχει μπει στην τελική ευθεία όμως ξεκινά με ανάμεικτές προοπτικές σε έξι βασικά πεδία μάχης για την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμ, δείχνει η νέα δημοσκόπηση του CNN που διενεργήθηκε από την SSRS σε έξι πολιτείες.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κρατά το πλεονέκτημα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του Γουισκόνσιν και του Μίσιγκαν ενώ ο πρώην πρόεδρος οριακά επικρατεί στην Αριζόνα. Ωστόσο οι δύο αντίπαλοι μοιράζονται τους ψηφοφόρους στη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και την Πενσιλβάνια, την πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων. Σε αυτές, ένα ποσοστό της τάξης του 15% των ψηφοφόρων λένε ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιον θα ψηφίσουν. Αυτό δημιουργεί μία ρευστή κατάσταση λίγο πριν μπει η αναμέτρηση στην τελική ευθεία.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι στο Γουισκόνσιν δηλώνουν 50% υπέρ της Κάμαλα Χάρις και 44% υπέρ του Τραμπ. Στο Μίσιγκαν τα ποσοστά πάνε 48% υπέρ της Χάρις και 43% υπέρ του Τραμπ ενώ αντίθετα τα ποσοστά την Αριζόνα δίνουν προβάδισμα στον Τραμπ κατά 49% έναντι 44% της Χάρις.

Στη Τζόρτζια και τη Νεβάδα τα ποσοστά είναι αρκετά οριακά με 48% υπέρ της Χάρις και 47% υπέρ του Τραμπ και αντίστοιχα. Στην πολιτεία της Πενσιλβάνια τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς οι δύο αντίπαλοι φαίνεται πως έχουν ισόπαλα ποσοστά της τάξης του 47% στους ψηφοφόρους.

dimoskopisikamala-trump_9d6a2.jpg

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Αύγουστο αποδεικνύοντας πως οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα ενώ η ψήφος τους θα κριθεί από ένα συνδυασμό της συμπεριφοράς τους κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και την παρούσα πρόθεσή τους να ψηφίσουν. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως οι περιοχές που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα ίσως είναι η Πενσιλβάνια και η Τζόρτζια.Το 2020 ο Τζο Μπάιντεν είχε επικρατήσει και στις έξι πολιτείες κερδίζοντας τον Τραμπ στη Τζόρτζια με μόλις 12.000 ψήφους. Στην Αριζόνα επικράτησε με διαφορά 10.000 ψήφων.  Βασικό πρόβλημα για τους ψηφοφόρους είναι η οικονομία, ζήτημα που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει και ο Μπάιντεν το 2020.

Σε ποσοστό 39% οι ψηφοφόροι και από τις έξι πολιτείες κρίνουν πως το βασικότερο ζήτημα είναι η οικονομία ενώ ακολουθεί με ποσοστό 25% η προστασία της δημοκρατίας. Η Χάρις επικρατεί του Τραμπ στο ζήτημα της δημοκρατίας ωστόσο ο Τραμπ φαίνεται πως παίρνει κεφάλι» στο ζήτημα της οικονομίας.
Επίσης ο Τραμπ φαίνεται πως έχει το πλεονέκτημα στην κρίση των ψηφοφόρων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης ενώ η Χάρις έχει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων σε ζητήματα όπως η άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, με τις γυναίκες και στις 6 πολιτείες να την προτιμούν με ποσοστό 27% έναντι του Τραμπ.

Οι μισοί ψηφοφόροι σε κάθε μία από τις 6 πολιτείες – σε ποσοστό 46% έναντι 51% θεωρούν ότι οι απόψεις του Τραμπ και οι πολιτικές του είναι τόσο ακραίες που ενδεχομένως να αποτελεούην απειλή για τη χώρα ενώ σχεδόν οι 4 στους 10, με ποσοστά ανάμεσα σε 37% και 42% ισχυρίζονται το ίδιο για τη Χάρις.
Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, των οποίων οι προτιμήσεις στην προεδρική κούρσα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από πολιτεία σε πολιτεία, είναι ιδιαίτερα πιθανό να πουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη για την κούρσα. Ποσοστό περίπου ένα τέταρτο των ανεξάρτητων πιθανών ψηφοφόρων ή περισσότεροι αισθάνονται ανάλογα σε όλες τις πολιτείες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όλοι οι πιθανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ούτε η Χάρις ούτε ο Τραμπ θα ενώσουν τη χώρα αντί να τη χωρίσουν (33% κατά μέσο όρο σε όλες τις πολιτείες), ότι κανένας από τους δύο δεν έχει σαφή σχέδια πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας (31% κατά μέσο όρο) και ότι κανένας από τους δύο δεν νοιάζεται για «ανθρώπους σαν αυτούς» (26% κατά μέσο όρο).

Τζόρτζια και Πενσιλβάνια οι πολιτείες κλειδιά

Τόσο η Τζόρτζια όσο και η Πενσιλβάνια παραμένουν αδιευκρίνιστες δημοσκοπικά, με τους αναποφάσιστους να ισχυρίζονται κατά 12% στη Τζόρτζια και 16% στην Πενσιλβάνια, ότι δεν έχουν αποφασίσει ποιον τελικά θα ψηφίσουν ή δεν είναι σίγουροι αν αλλάξουν τελικά γνώμη.

Και στις δύο πολιτείες οι μαύροι ψηφοφόροι επιλέγουν την Κάμαλα Χάρις με 85% στη Τζόρτζια και 84% στην Πενσιλβάνια. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι ψηφοφόροι δηλώνουν λιγότερο κίνητρο για την εκλογή προέδρου αναλογικά με τους λευκούς ψηφοφόρους. Επίσης η Κάμαλα Χάρις φαίνεται πως πείθει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 35 ετών και στις δύο πολιτείες . Τα ποσοστά είναι 59% έναντι 36% για τον Τραμπ στην Πενσιλβάνια και 54% έναντι 41% αντίστοιχα στη Τζόρτζια.

Πλεονέκτημα για την Κάμαλα Χάρις σε Γουισκόνσιν και Μίσιγκαν

Η Κάμαλα Χάρις έχει το πλεονέκτημα στο Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν. Οι γυναίκες επιλέγουν Χάρις κατά 55% στο Γουισκόνσιν, έναντι 38% του Τραμπ και αντίστοιχα τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 54% έναντι 38% στο Μίσιγκαν. Στους λευκούς ψηφοφόρους με πτυχίο επίσης τα ποσοστά κλίνουν επίσης υπέρ της Κάμαλα Χάρις με 62% έναντι 31% στο Γουισκόνσιν, 52% έναντι 41% στο Μίσιγκαν. Το ποσοστό της Κάμαλα Χάρις εκτοξεύεται στο 86% στους μαύρους ψηφοφόρους στο Μίσιγκαν .
Στο Μίσιγκαν, οι νεαροί ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών, στο Μίσιγκαν διχάζονται με 43% υπέρ της Κάμαλα Χάρις και 42% του Τραμπ ενώ στο Γουινσκόνσιν η Χάρις παίρνει ποσοστό 49% εναντι 42% του Τραμπ.

Αριζόνα και Νεβάδα κλίνει υπέρ του Τραμπ

Στη Νεβάδα, οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι κλίνουν γενικά προς την Χάρις, με ποσοστά 57% έναντι 37%, ενώ είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένοι στην Αριζόνα, με 49% υπέρ της Κάμαλα Χάρις έναντι 43% του Τραμπ. Οι λευκοί ψηφοφόροι και στις δύο πολιτείες κλίνουν προς τον Τραμπ με διψήφια νούμερα (56% έως 39% στην Αριζόνα, 55% έως 41% στη Νεβάδα).

Η Χάρις κερδίζει τους λευκούς ψηφοφόρους με πτυχία κολεγίου στη Νεβάδα, από 56% έως 41%, ενώ αυτή η ομάδα διχάζεται απόλυτα με 47% για τον κάθε υποψήφιο στην Αριζόνα.

Οι νεότεροι ψηφοφόροι στην Αριζόνα κλίνουν οριακά υπέρ του Τραμπ: το 48% των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ, έναντι 42% που δηλώνουην ότι προτίθενται να ψηφίσουν την Κάμαλα Χάρις.
Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των φύλων στην Αριζόνα εμφανίζεται μικρότερο από ό,τι σε άλλες πολιτείες, με τις γυναίκες να δίνουν το 48% στη Χάρις και το 45% στον Τραμπ, ενώ οι άνδρες αντίθετα επιλέγουν κατά 55% τον Τραμπ και 41% την Κάμαλα Χάρις.