Διεθνή

Διάσημοι ηθοποιοί ζητούν να σταματήσει η παράνομη πώληση όπλων στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ - «Φτάνει πια»

Διάσημοι ηθοποιοί ζητούν να σταματήσει η παράνομη πώληση όπλων στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ - «Φτάνει πια»
«Έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να σταματήσουμε τη ροή των όπλων» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, είπαν οι Μαρκ Ράφαλο και Σίνθια Νίξον.

Η ένωση Artists4Ceasefire, με πρωτεργάτες τους Μαρκ Ράφαλο και Σίνθια Νίξον, που και στο παρελθόν έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, ξεκίνησαν νέα πρωτοβουλία ζητώντας να σταματήσει η παράνομη πώληση όπλων στο Ισραήλ απο τις ΗΠΑ.

Η ομάδα καλεί σε δράση με βασικό μήνυμα «Κατάπαυση του πυρός τώρα, σταματήστε τα όπλα, σώστε ζωές» προτρέποντας να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «μεταφορές όπλων που παραβιάζουν το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο».

Τέτοιοι νόμοι ορίζουν ότι είναι παράνομη η προμήθεια ή η χρήση όπλων για τη διάπραξη «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία, της παρεμπόδισης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και της δολοφονίας παιδιών.

Τον Οκτώβριο του 2023 πάνω από 430 προσωπικότητες του Χόλιγουν είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή στον Τζο Μπάιντεν ζητώντας κατάπαυση του πυρός. Ανάμεσά τους ήταν οι πολυβραβευμένοι Χοακίν Φίνιξ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζον Στιούαρτ, Κρίστεν Στιούαρτ και Ριζ Άχμεντ.  Μεταξύ των μελών του Artists4Ceasefire που μιλούν στη νέα καμπάνια είναι εκτός από τους Μαρκ Ράφαλο και Σίνθια Νίξον οι Μαχερσάλα Αλί και Ιλάνα Γκλέιζερ.

«Το αίτημά μας είναι απλό – οι εκλεγμένοι ηγέτες μας πρέπει να επιβάλουν τους υφιστάμενους ανθρωπιστικούς νόμους των ΗΠΑ και τους διεθνείς που απαγορεύουν τη χρήση στρατιωτικής βοήθειας για τη διάπραξη «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»», δήλωσε ο Μαρκ Ράφαλο, ο οποίος είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και έχει μιλήσει ανοιχτά ενάντια στην ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

Ο Μαρκ Ράφαλο σημείωσε ότι η Βρετανία είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι σταματάει 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, κάτι που είπε «δεν ήταν αρκετό, αλλά είναι μια αρχή και κυρίως είναι κάτι παραπάνω από αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Νετανιάχου και του Ισραήλ».

«Ακούμε συνεχώς ότι εργάζονται όλο το 24ωρο για να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο Μπάιντεν έχει ήδη την εξουσία να θέτει όρους ή να διακόπτει την επιθετική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, εάν ο Νετανιάχου αρνηθεί να αποδεχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

«Στεκόμαστε μαζί για να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες των ΗΠΑ και όλου του κόσμου ότι οι ζωές εκατομμυρίων ανθρωπίνων όντων είναι στον γκρεμό - τόσο Παλαιστινίων όσο και Ισραηλινών - και στέλνοντας ατελείωτο μπαράζ όπλων, στην πραγματικότητα διευκολύνουμε τον θάνατο και την καταστροφή, ενώ απλώς πληρώνουμε ειρήνη, ασφάλεια και ανθρωπιά και για τους δύο» είπε ο Αλί.

«Λόγια χωρίς δράση δεν θα τερματίσουν τα αφόρητα βάσανα των μητέρων, των πατέρων και των παιδιών των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών», είπε από την πλευρά της η Σίνθια Νίξον.  «Φτάνει πια. Αρκετά. Η παγκόσμια έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός —που υποστηρίζεται στο εσωτερικό από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών— πρέπει να απαντηθεί».

{https://www.instagram.com/p/C_iwn4nvpBe/?utm_source=ig_embed&ig_rid=617df88e-1ee1-4e75-829e-f066404ece7f}

Η Γκλέιζερ πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ «κάνει τους Εβραίους λιγότερο ασφαλείς και συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο του αντισημιτισμού».  «Η ασφάλεια και η ασφάλεια των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, είναι άρρηκτα συνυφασμένες. Έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να σταματήσουμε τη ροή των όπλων».

«Η άμεση στόχευση νοσοκομείων και η παρεμπόδιση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης από τις ισραηλινές δυνάμεις, παράλληλα με την περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές προμήθειες, έχουν θέσει σε κίνδυνο περίπου 50.000 έγκυες γυναίκες και 20.000 νεογέννητα μωρά», δήλωσε η ActionAid USA, ως μέρος της νέας έκκλησης για δράση.

«Για κάθε λεπτό που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, οι ζωές των παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο] πρόσθεσαν οργανισμοί που στηρίζουν τη δράση.

NETWORK