Διεθνή

«Δωράκι» της Δικαιοσύνης στον Τραμπ: Μετά τις εκλογές η απόφαση για τον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

«Δωράκι» της Δικαιοσύνης στον Τραμπ: Μετά τις εκλογές η απόφαση για τον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς Φωτογραφία: EPA/JUSTIN LANE
Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 27 Νοεμβρίου.

Η απόφαση για την ποινή του Ντόναλντ Τραμπ στην δίκη της υπόθεσης με τη Στόρμι Ντάνιελς θα ανακοινωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές.

Δικαστής στη Νέα Υόρκη όπου εκδικάζεται η υπόθεση ανέβαλε την ανακοίνωση της ποινής του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, για τις 26 Νοεμβρίου.

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες νομικές μανούβρες για α καθυστερήσουν την ποινή, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ανακοινωνόταν στις 18 Σεπτεμβρίου.

Τον περασμένο Μάιο, δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ για 34 κακουργήματα παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που πρώην πρόεδρος καταδικάζεται για έγκλημα. Στην απόφαση του ο δικαστής Merchan ανέφερε πως αυτή η υπόθεση απαιτεί «μία ακρόαση που είναι επικεντρωμένη αποκλειστικά στην ετυμηγορία των ενόρκων. Η ετυμηγορία τους πρέπει να ληφθεί υπόψιν με σεβασμό και να αποδίδεται με τέτοιον τρόπο που δεν θα επηρεαστεί από τον όγκο των επικείμενων προεδρικών εκλογών».

Με το σκεπτικό αυτό όρισε την ανακοίνωση της ποινής για μετά τις 5 Νοεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

{https://twitter.com/KlasfeldReports/status/1832106514208977131}

Η ποινή του Τραμπ μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 χρόνια στη φυλακή, αλλά η απόφαση ανήκει στον δικαστή Merchan για το αν θα επιβάλλει, πρόστιμο, ποινή με αναστολή ή μικρής διάρκειας ποινή φυλάκισης. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην αθωότητά του και χαρακτήρισε τη δίκη «ντροπή».Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ ότι εξαγόρασε την σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, πρώην πορνοστάρ κατά τις τελευταίες ημέρες της εκλογικής του καμπάνιας το 2016.

Η Ντάνιελς κατέθεσε πως είχε κάνει σεξ με τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι ο τότε δικηγόρος του της έδωσε το ποσό των 130.000 δολαρίων (£99,000) πριν από τις εκλογές του 2016, για να εξαγοράσει τη σιωπή της. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ ότι με αυτόν τον τόπο παραβίασε το εκλογικό νόμο. Η πρώτη ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής του Ντόναλντ Τραμπ είχε οριστεί για τον Ιούλιο.

Ωστόσο οι δικηγόροι του κατάφεραν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που παρείχε σε προέδρους μερική ασυλία από εγκληματική δίωξη για «επίσημες πράξεις».

Ο δικαστής Merchan έδωσε μία νέα ημερομηνία ώστε και τα δύο μέλη να προετοιμάσουν τις υποθέσεις τους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η απόφαση για τις επιπτώσεις θα ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου. Ο δικαστής απέρριψε ορισμένα επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικηγόροι του Τραμπ για καθυστέρηση ως «αβάσιμα που δεν αξίζουν την προσοχή αυτού του Δικαστηρίου».

Ωστόσο, έγραψε ότι οι ακροάσεις της ποινής καθυστερούν συνήθως και σε άλλες υποθέσεις. «Δεδομένων των μοναδικών γεγονότων και περιστάσεων αυτής της υπόθεσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτός ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο», δήλωσε ο Justice Merchan. Πρόσθεσε ότι η απόφασή του να καθυστερήσει «θα έπρεπε να διαλύσει κάθε υπόνοια» ότι το δικαστήριο θα είχε λάβει μια απόφαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποστήριξη «οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή οποιουδήποτε υποψηφίου για οποιοδήποτε αξίωμα».

NETWORK