Διεθνή

Κομισιόν: Αιφνιδιαστική παραίτηση του Τιερί Μπρετόν, με «καρφιά» κατά της φον ντερ Λάιεν

Κομισιόν: Αιφνιδιαστική παραίτηση του Τιερί Μπρετόν, με «καρφιά» κατά της φον ντερ Λάιεν Φωτογραφία: OLIVIER HOSLET/EPA
«Ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου - για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν συζητήσατε ευθέως μαζί μου - και προσφέρατε ως πολιτικό αντάλλαγμα ένα υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία».

Την αιφνιδιαστική παραίτησή του από επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς ανακοίνωσε ο Τιερί Μπρετόν, με επιστολή που δημοσίευσε στο Χ, στην οποία αφήνει αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της για τη νέα δομή και σύνθεση της Κομισιόν.

Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν, επιβλέποντας πολλές από τις πιο σημαντικές πολιτικές του συνασπισμού, που κυμαίνονται από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων μέχρι την κανονιστική ρύθμιση των Big Tech, των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, τις υπηρεσίες της Επιτροπής, τους ευρωβουλευτές, τα κράτη-μέλη και την ομάδα μου. Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μια φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», αναφέρει ο Τ. Μπρετόν στο «Χ», επισυνάπτοντας παράλληλα την επιστολή παραίτησής του.

Στην επιστολή «καρφώνει» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι πριν από λίγες ημέρες ζήτησε «από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου - για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν συζητήσατε ευθέως μαζί μου - και προσφέρατε ως πολιτικό αντάλλαγμα ένα υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία». 

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων - περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης - πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα. Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τη θέση μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου, με άμεση ισχύ», καταλήγει στην επιστολή του ο Τ. Μπρετόν.

{https://x.com/ThierryBreton/status/1835565206639972734}

Υπενθυμίζεται ότι ο Τιερί Μπρετόν ήταν η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη θέση του επιτρόπου της Γαλλίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να παρουσιάσει αύριο το πρωί στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τη νέα ομάδα των Ευρωπαίων Επιτρόπων και των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, με την αποχώρηση του Τ. Μπρετόν, η Γαλλία θα πρέπει να προτείνει ένα νέο Επίτροπο και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αναβληθεί εκ νέου η παρουσίαση του νέου Σώματος των Επιτρόπων, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου.