Διεθνή

Ισραήλ: Ο μεγάλος φόβος των ΗΠΑ και η αντεπίθεση με drones που ετοιμάζει η Χεζμπολάχ

Ισραήλ: Ο μεγάλος φόβος των ΗΠΑ και η αντεπίθεση με drones που ετοιμάζει η Χεζμπολάχ Φωτογραφία: EPA/SAMUEL CORUM / POOL
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα κλιμακωθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, πυροδοτώντας ενδεχομένως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο. Ωστόσο, οι εντάσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά τις διαδοχικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο τις τελευταίες μέρες.
Η τελευταία ανάλυση εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι θα είναι δύσκολο και για τις δύο πλευρές να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με δύο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν έρχονται μετά την μαζική πυροδότηση από πλευράς Ισραήλ βομβητών και φορητών ασυρμάτων μελών της Χεζμπολάχ αλλά και του βομβαρδισμού στη Βηρυτό όπου σκοτώθηκε το ν. 2 της στρατιωτικής ηγεσίας της Χεζμπολάχ, Ιμραχίμ Ακίλ.

{https://twitter.com/DrEliDavid/status/1837471658426175887}

Αυτές οι τελευταίες επιθέσεις αποτελούν την έναρξη μιας ευρύτερης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας για την υποβάθμιση των πολεμικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Την ίδια ώρα και η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ και τους περιφερειακούς συμμάχους του σε μία προσπάθεια να αποτρέψει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι προσωπικές εκτιμήσεις των αξιωματούχων ωστόσο έρχονται σε αντίθεση με το επίσημο μήνυμα της κυβέρνησης ότι η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για μια διπλωματική λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε. Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να τον αποτρέψουμε».

{https://twitter.com/ImtiazMadmood/status/1837125780163187099}

Αλλά το Ισραήλ έχει πει στην Ουάσιγκτον ότι προτίθεται να πιέσει τη Χεζμπολάχ, μέσω στρατιωτικής δράσης πάντα, να συμφωνήσει σε μια διπλωματική λύση που θα επέτρεπε την επιστροφή Ισραηλινών στα σπίτια τους στο βορρά. Μιλώντας στο Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν στον Λίβανο, ιδιαίτερα στη Βηρυτό. Οι ΗΠΑ κρατούν στάση αναμονής για να δουν κάποιας μορφής αντίποινα θα χρησιμοποιήσει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, ενδεχομένως με τη μορφή επιθέσεων με drone.

Οι μάχες από πλευράς Ισράηλ αναμένεται επίσης να περιλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες διοικητών της Χεζμπολάχ, χτυπήματα εναντίον αποθηκών όπλων της και περαιτέρω στόχευση της υποδομής επικοινωνιών της, δήλωσε τρίτος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο πρώτοι δήλωσαν πράγματι ότι οι επιθέσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου δεν είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια άμεση σύγκρουση.
Ωστόσο, οι μάχες εκτός αυτής της ζώνης είναι ανησυχητικές και μπορούν να πυροδοτήσουν εντάσεις.

Αυτή η σκέψη είναι σύμφωνη με τους αναλυτές που λένε ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο.

«Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό των επιθέσεων και της πίεσης, ενώ τον διατηρούν κάτω από το κατώφλι ενός πολέμου ολοκληρωτικής κλίμακας», δήλωσε ο Firas Maksad του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. «Αλλά σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις».

{https://twitter.com/IsraelWarRoom/status/1837140427528622161}

Ο απόλυτος φόβος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ένας πλήρης περιφερειακός πόλεμος που θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο. Όμως, στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, κυβερνήσεις και ομάδες που πρόσκεινται από το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν έως τους Χούτι της Υεμένης έχουν πυροδοτήσει εντάσεις σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τις ομιλίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ως ένδειξη της διάθεσης τους για πόλεμο με το Ισραήλ.

Νασράλα: «Κήρυξη πολέμου»

Την Πέμπτη, ο Νασράλα πρότεινε αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι περιγράφουν ως τα πιο δυνατά σχόλιά του, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε βομβητές και φορητούς ασυρμάτους της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου».

«Ο εχθρός έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου προειδοποίησε επίσης ότι η Χεζμπολάχ θα ανταποδώσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους έχουν δηλώσει δημόσια ότι έχουν ήδη μπει σε μια νέα φάση του πολέμου. Σε ένα βίντεο στο X, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχίζουν.

{https://twitter.com/VividProwess/status/1836835086194594270}

Σε κάποιο βαθμό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με έναν τέταρτο αξιωματούχο των ΗΠΑ που εργάζεται σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού πολλές φορές. Κάθε φορά, μέσω διπλωματικών πιέσεων, οι ΗΠΑ και οι άλλοι περιφερειακοί εταίροι τους εμπόδισαν τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με άτομο κοντά στην πλευρά του Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου είπε στην Ουάσιγκτον, παρά τις εκκλήσεις της να μην κλιμακώσει τις μάχες με τη Χεζμπολάχ, ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να περιμένει για να αναλάβει δράση κατά του του Ιράν.

Καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός έχουν σταματήσει στη Γάζα, το Ισραήλ θέλει να διευθετήσει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του, προκειμένου να επιτρέψει την επιστροφή χιλιάδων Ισραηλινών στα σπίτια τους.

«Όλα έχουν να κάνουν με την αποτροπή», είπε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται στο να ωθήσει τη Χεζμπολάχ σε μια διπλωματική λύση.

Οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα έχουν σταματήσει εδώ και εβδομάδες καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι δεν έκαναν αρκετά βήματα για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Οι αυξημένες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ πιθανότατα θα αποτρέψουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Χεζμπολάχ έχουν πει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η ομάδα θα συμφωνήσει να μειώσει τη βία με το Ισραήλ είναι εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο την Παρασκευή εάν πιστεύει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι εφικτή, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «Αν ποτέ πω ότι δεν είναι ρεαλιστικό, τότε μπορεί κάλλιστα να φύγω. Πολλά πράγματα δεν φαίνονται ρεαλιστικά μέχρι να τα ολοκληρώσουμε. Πρέπει να επιμείνουμε».

Ο απολογισμός των νεκρών από ην ισραηλινή επιθεση στη Βηρυτό

Εντωμεταξύ ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή έχει αυξηθεί σημαντικά, λένε Λιβανέζοι αξιωματούχοι, με πολλά παιδιά και γυναίκες μεταξύ των νεκρών.

Όλη την ημέρα το Σάββατο, οι διασώστες έψαχναν μέσα από τα ερείπια μετά την κατάρρευση ενός πολυώροφου κτιρίου ενώ άλλα καταστράφηκαν μερικώς από την επίθεση.

Εκσκαφείς μπήκαν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των συντριμμιών καθώς το ιατρικό προσωπικό ερευνούσε για επιζώντες και ο κόσμος περίμενε νέα για όσους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στην επίθεση, η οποία έπληξε την πυκνοκατοικημένη συνοικία Νταχιέ, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και τραυματίστηκαν άλλοι 68, δήλωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.