Διεθνή

Σήμερα η κρίσιμη «μάχη» στο Βρανδεμβούργο: Θα παραδοθεί μετά από 34 χρόνια στην Ακροδεξιά;

Σήμερα η κρίσιμη «μάχη» στο Βρανδεμβούργο: Θα παραδοθεί μετά από 34 χρόνια στην Ακροδεξιά;
Μια απογοητευτική επίδοση του SPD στο Βρανδεμβούργο θα αποτελούσε μια ακόμη ταπείνωση για το Βερολίνο, ενώ θα περιόριζε τις πιθανότητες του Σολτς να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες ψηφίζουν σήμερα Κυριακή στο Βρανδεμβούργο, σε ένα από τα μικρότερα πληθυσμιακά γερμανικά κρατίδια, που όμως συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον εξαιτίας της προβλεπόμενης ενίσχυσης της ακροδεξιάς.

Πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, άλλωστε, το AfD κατάφερε να ανατρέψει το status quo με τη νίκη του στη Θουριγγία - πρώτη φορά που μια ακροδεξιά δύναμη κέρδισε εκλογές σε κρατίδιο στη μεταπολεμική Γερμανία - η οποία συνοδεύτηκε από μια εξίσου σημαντική δεύτερη θέση στη γειτονική Σαξονία με ποσοστό άνω του 30%.

Το σημερινό διακύβευμα είναι μεγάλο.

Ως το μοναδικό κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας όπου οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν συνεχόμενα από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, η ψηφοφορία στο Βρανδεμβούργο θεωρείται ιδιαίτερη δοκιμασία για την δοκιμαζόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου του SPD, Όλαφ Σολτς, την οποία - σύμφωνα με δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας - μόνο το 3% των Γερμανών θεωρεί «καλή» για τη χώρα.

Με την ψηφοφορία στο Βρανδεμβούργο να θεωρείται δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Σολτς, η ήττα για το SPD θα είχε βαθιά συμβολική σημασία, ιδίως πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση στις 19 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό του δικτύου ZDF, το AfD έχει οριακό προβάδισμα με 28%, έναντι 27% για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ντέρμπι επίσης προδιαγράφεται και για την τρίτη θέση, όπου βρίσκουμε - δημοσκοπικά πάντα - τους Χριστιανοδημοκράτες (14%) και τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (13%). Πολύ πιο πίσω οι Πράσινοι στο 4,5%, η Αριστερά στο 4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι δείχνουν να έχουν εξαφανιστεί από τον εκλογικό χάρτη.

29264504_fdf99.jpg

Θα αποδώσει η στροφή Σολτς στο μεταναστευτικό;

Το Βρανδεμβούργο είναι ένα από τα πιο αραιοκατοικημένα γερμανικά κρατίδια, ενώ η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή.

Συνορεύει με την Πολωνία και έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά και μεταναστευτικές ροές από την παλιά Βαλκανική Οδό όπως και από τη Λευκορωσία.

Από το 2023 έχουν εισαχθεί συνοριακοί έλεγχοι, οι οποίοι ενταντικοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια του Σολτς να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς που έχει «σημαία» της το μεταναστευτικό.

Οι πρώτες πάντως εκτιμήσεις θέλουν τα σχέδια Σολτς πράγματι να αποδίδουν, αφού η ψαλίδα - δημοσκοπικά τουλάχιστον - έχει κλείσει πλέον στο 1%.

Με πληροφορίες από Guardian και DW