Διεθνή

Το Ισραήλ διαψεύδει την εμπλοκή του στις τυφλές επιθέσεις στον Λίβανο

Το Ισραήλ διαψεύδει την εμπλοκή του στις τυφλές επιθέσεις στον Λίβανο
«Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος με τον Λίβανο» ισχυρίζεται ο Ισαάκ Χέρτζογκ, την ώρα που ο Νετανιάχου δηλώνει όλο νόημα πως «η Χεζμπολάχ δέχτηκε πλήγματα που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί».

Μιλώντας στο SkyNews την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ εμπλέκεται στις τυφλές επιθέσεις σε βομβητές και ασύρματους αυτή την εβδομάδα στο Λίβανο και επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια γενικευμένη σύρραξη με τον βόρειο γείτονά του.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος παραδέχθηκε πως με την εντατικοποιήση των εκατέρωθεν επιθέσεων Ισραήλ - Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να «κλιμακωθεί δραματικά».

Ωστόσο υποστήριξε πως το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται» να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αν και τόνισε πως η χώρα έχει καταληφθεί από τη Χεζμπολάχ και το Τελ Αβίβ μάχεται «για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να παρουσιάσει μια εικόνα που δείχνει τους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ, κυκλώνοντας εκείνους που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στη Βηρυτό.

sk_b505c.JPG

Ο Ισραηλινός πρόεδρος αρνήθηκε την εμπλοκή του Τελ Αβίβ στις επιχειρήσεις πυροδότησης βομβητών και ασυρμάτων που άφησε πίσω δεκάδες νεκρούς στον Λίβανο. Δήλωσε πως απορρίπτει «κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την πρώτη ή δεύτερη επίθεση», προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει «πολλούς εχθρούς».

Όπως ανέφερε η οργάνωση εξοπλίζεται «από την ιρανική αυτοκρατορία του κακού», αφού σκοπός της Τεχεράνης είναι να «κατακτήσει τη Μέση Ανατολή και να κινηθεί προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο». Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ιράν, είπε ότι η χώρα του «έχει καταστήσει σαφές» ότι θα υπερασπιστεί το λαό της και «θα απομακρύνει κάθε απειλή που είναι υπαρξιακή για το κράτος του Ισραήλ».

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου - σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του - δήλωσε πως η φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ του νοτίου Λιβάνου δέχτηκε πλήγματα που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί.

«Εαν δεν κατάλαβε το μήνυμα, υπόσχομαι ότι θα το καταλάβει», πρόσθεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχτεί νέες πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ και επαναλαμβάνοντας τη δεσμευσή του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι χιλιάδες Ισραηλινοί κάτοικοι της μεθορίου.

Με πληροφορίες από Sky News και Times of Israel