Διεθνή

Χεζμπολάχ: «Ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος» με το Ισραήλ - Εξαιρετικά ανήσυχη η ΕΕ

Χεζμπολάχ: «Ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος» με το Ισραήλ - Εξαιρετικά ανήσυχη η ΕΕ Φωτογραφία: EPA/ WAEL HAMZEH
Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ η στρατιωτική κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ, προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος.

Η Χεζμπολάχ μιλά για «ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος» με το Ισραήλ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι αν η οργάνωση δεν κατάλαβε το μήνυμα, «θα το καταλάβει», την ώρα που η κλιμάκωση προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η οργάνωση έχει μπει σε μία νέα φάση της σύγκρουσής της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως «ανοιχτή μάχη ξεκαθαρίσματος».

«Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν… είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις στρατιωτικές πιθανότητες», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στην κηδεία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε στην επίθεση που έγινε στη Βηρυτό την Παρασκευή.

«Παραδεχόμαστε ότι πονάμε, είμαστε άνθρωποι. Αλλά θα πονέσετε κι εσείς», δήλωσε ακόμα ο Ναΐμ Κασέμ. Οι ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, τα ξημερώματα της Κυριακής, ήταν μόνο η αρχή, συμπλήρωσε.

Νετανιάχου: Πλήξαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν είχε φανταστεί

Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε το δικό του μήνυμα στη Χεζμπολάχ, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ την έπληξε με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί η οργάνωση.

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε καταφέρει σειρά πληγμάτων στη Χεζμπολάχ, που δεν είχε φανταστεί ποτέ», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, έπειτα από νύχτα σφοδρής ανταλλαγής πυρών.

«Αν η Χεζμπολάχ δεν κατάλαβε το μήνυμα, σας υπόσχομαι ότι θα το καταλάβει», συμπλήρωσε, ενώ υποσχέθηκε ξανά ότι θα επιστρέψουν στο βόρειο Ισραήλ οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από την περιοχή εξαιτίας των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί να ανοίγουν πυρ εναντίον των πολιτών της, των πόλεών της. Εμείς, το κράτος του Ισραήλ, δεν θα το ανεχθούμε», τόνισε. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η ασφάλεια», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, εκτίμησε ότι η Χεζμπολάχ είναι υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση και νιώθει πλέον σαν να την καταδιώκουν.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ θα συνεχιστούν μέχρι να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο τμήμα της χώρας θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εξαιρετικά ανήσυχη η ΕΕ, έκκληση για επείγουσα κατάπαυση του πυρός

Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κλιμάκωση στον Λίβανο, μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις και απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα» κατάπαυση του πυρός.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», επεσήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Έκανε έκκληση για μια «κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μπλε γραμμής, όπως και στη Γάζα». Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.

«Οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα», την ώρα που «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο, υπογράμμισε. Οι άμαχοι «θα είναι εκ νέου εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο όποιος πρέπει να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων μέσω νέων έντονων διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε.

Ανησυχία και στο Λονδίνο

Άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ζήτησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την κλιμάκωση.

«Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, μιλώντας στο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

Λευκός Οίκος: Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ η κλιμάκωση

Μια στρατιωτική κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, προειδοποίησε o σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», συμπλήρωσε και έκανε ξανά έκκληση για διπλωματική επίλυση της κρίσης.