Διεθνή

Ναυάγιο Bayesian: Φόβοι μην πέσουν οι σκληροί δίσκοι του Λιντς σε λάθος χέρια

Ναυάγιο Bayesian: Φόβοι μην πέσουν οι σκληροί δίσκοι του Λιντς σε λάθος χέρια Φωτογραφία: EPA/ ITALIAN COAST GUARD
Στο προσκήνιο οι σχέσεις του επιχειρηματία με τις υπηρεσίες πληροφοριών, μετά το ναυάγιο στο οποίο έχασε τη ζωή του.

Ενισχύθηκε η ασφάλεια γύρω από το ναυάγιο του πολυτελούς σκάφους Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τον Αύγουστο με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Βρετανός επιχειρηματίας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς.

Οι ιταλικές αρχές δέχθηκαν αίτημα για επιπλέον μέτρα ασφαλείας, λόγω φόβων ότι αντικείμενα που βρίσκονται σε αεροστεγή χρηματοκιβώτια στο σκάφος θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις. Ο φόβος αυτός αφορά κυρίως τους σκληρούς δίσκους που φέρεται να είχε μαζί του ο Λιντς. Επιζώντες του ναυαγίου σύμφωνα με πληροφορίες είπαν στους εισαγγελείς ότι ο επιχειρηματίας «δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες cloud» και είχε μαζί του τα δεδομένα.

Οι εισαγγελείς φοβούνται ότι επίδοξοι κλέφτες μπορεί να επιχειρήσουν να φτάσουν στο ναυάγιο, με στόχο να αρπάξουν ακριβά κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονταν στο σκάφος, μεταξύ άλλων και δεδομένα πληροφοριών, ανέφερε το CNN.

Οι αρχές φαίνεται να ανησυχούν ότι πως κρυπτογραφημένοι σκληροί δίσκοι, που βρίσκονται σε χρηματοκιβώτια του γιοτ, θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια.

Το Bayesian βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας ανοιχτά της Σικελίας, στις 19 Αυγούστου. Οι επτά από τους 22 ανθρώπους που βρίσκονταν στο σκάφος έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ο 59χρονος Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα.

Οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν στο CNN ότι οι σκληροί δίσκοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους η Ρωσία και η Κίνα και ζήτησαν να φυλάσσεται το ναυάγιο, τόσο από την επιφάνεια της θάλασσας, όσο και με υποβρύχια μέσα.

Τον κίνδυνο οι σκληροί δίσκοι- που έχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κωδικών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων- να πέσουν στα χέρια ξένων παραγόντων επεσήμανε και αξιωματούχος που εμπλέκεται στα σχέδια ανέλκυσης, μιλώντας στο CNN.

Δύτες κάνουν έρευνες στο Bayesian με κάμερες προτού γίνει η ανέλκυση. Αυτές οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακτηθεί προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, κοσμημάτων και των σκληρών δίσκων του Λιντς, από το σκάφος, δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπρόζιο Καρτόσιο.

Οι σχέσεις του Λιντς με τις υπηρεσίες πληροφοριών

Ο 59χρονος εκτιμάται ότι είχε σχέσεις με τις βρετανικές, τις αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών. Φέτος πούλησε τη Darktrace, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για κυβερνοασφάλεια στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ορλάντο Μπράβο, έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνιδρυτής της εταιρείας με έδρας στο Κέιμπριτζ ήταν ο Στίβεν Χάξτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοασφάλειας της MI5. Εκείνος είχε προσλάβει τον Άντριου Φρανς, βετεράνο της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας (GCHQ). Ο Τζόναθαν Έβανς, πρώην επικεφαλής της MI5 και ο Τζιμ Πένροουζ, πρώην στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας (NSA) ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace.

Η προηγούμενη εταιρεία του Λιντς- η Autonomy, την οποία πούλησε στη Hewlett-Packard το 2011- επίσης είχε σχέσεις με βρετανικές και αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και φέρεται να ειδικευόταν σε προηγμένα συστήματα υποκλοπής υπολογιστών.