Διεθνή

Βρανδεμβούργο: Κράτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, «νίκη» για την ακροδεξιά - Σκαρφάλωσε 6 μονάδες

Βρανδεμβούργο: Κράτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, «νίκη» για την ακροδεξιά - Σκαρφάλωσε 6 μονάδες Φωτογραφία: EPA/ CLEMENS BILAN
Τα exit polls δίνουν οριακό προβάδισμα στο SPD, αλλά το AfD κατέγραψε σημαντική ενίσχυση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς φαίνεται πως επικράτησαν οριακά στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο επί του AfD, τρεις εβδομάδες μετά τις ιστορικές επιδόσεις του ακροδεξιού κόμματος στη Θουριγγία και τη Σαξονία.

Σε μία μάχη που σε μεγάλο βαθμό ερμηνευόταν ως «δημοψήφισμα» για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς- ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που θα γίνουν στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2025- το SPD την τελευταία στιγμή ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις και εξασφάλισε έστω και με μικρή διαφορά τη νίκη, με βάση τα exit polls.

Σύμφωνα με νεότερο exit poll του ARD, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 30,7%, έναντι 29,6% του AfD. Παρότι αμφότερα τα κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο, σαφώς μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η άνοδος των ακροδεξιών κατά 6,1%, έναντι της ενίσχυση 4,5 μονάδων του SPD.

Η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), ένα κόμμα φίλα προσκείμενο στο Κρεμλίνο που έχει ζητήσει να διακοπεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, εξασφαλίζει το 13,1% και βρίσκεται στην τρίτη θέση, μπαίνοντας στο παιχνίδι για την επόμενη κυβέρνηση. 

Το CDU συγκεντρώνει το 12,1%, το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το κόμμα στο Βρανδεμβούργο. Οι Πράσινοι είναι λίγο κάτω από το 5%, το όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο, με 4,6%. Στο Βρανδεμβούργο ο εκλογικός κανονισμός προβλέπει ότι αν ένα κόμμα εκλέξει έστω και έναν βουλευτή με απευθείας εκλογή, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού του. Η Αριστερά εξασφαλίζει μόλις το 2,9%, καταγράφοντας απώλειες 7,8 ποσοστιαίων μονάδων.

{https://x.com/Wahlen_DE/status/1837915566096478394}

Στο exit poll του ZDF, το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών είναι 31,3% και του AfD 29,5%, ενώ στην τρίτη θέση είναι ξανά το BSW με 12,4% και πίσω του οι Χριστιανοδημοκράτες (11,9%).

{https://x.com/ZDFheute/status/1837906317605818647}

Το βλέμμα ήταν στραμμένο στο Βρανδεμβούργο μετά την επικράτηση του AfD στη Θουριγγία (33%) και τη δεύτερη θέση στη Σαξονία (27,5%), πίσω από το CDU. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία, καθώς το σχετικό ποσοστό έφτασε το 74%.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματος ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ντίτμαρ Βόιτκε εξέφρασε ανακούφιση «με δεδομένη τη θέση από την οποία ξεκινήσαμε». Όμως, κάλεσε τα μέλη του SPD να βάλουν «φρένο στην ευφορία» μέχρι να ξεκαθαρίσει το τελικό αποτέλεσμα. Προεκλογικά, ο Βόιτκε είχε δηλώσει ότι θα αποχωρούσε αν έχανε το SPD, ενώ επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τον Σολτς, προκειμένου να μην τον επηρεάσει η φθορά της κυβέρνησης.

spd_650c9.jpg

Ο Ντίτμαρ Βόιτκε με τη σύζυγό του, Σουζάνε (Φωτογραφία EPA)

Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο, ο γενικός γραμματέας Κέβιν Κέχνερτ δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για «συναισθήματα ανακούφισης». «Θα χρειαστούν αρκετές ώρες για τα πλήρη αποτελέσματα, για αυτό συγκρατούμαι», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, ο Χανς Κρίστοφ Μπερντ, ο βασικός υποψήφιος του AfD, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι «ο πραγματικός νικητής» της βραδιάς, παρά την «εκστρατεία λασπολογίας» εναντίον τους.

afd_f1148.jpg

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του AfD (Φωτογραφία: ΕPA)

Όσο για την επόμενη ημέρα, όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το AfD. Ίσως ο Ντίτμαρ Βόιντκε να χρειαστεί να συμμαχήσει με το BSW. Ήδη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το κόμμα.