Διεθνή

Τι θα σήμαιναν για την οικονομία των ΗΠΑ τα «Maganomics» του Ντόναλντ Τραμπ;

Τι θα σήμαιναν για την οικονομία των ΗΠΑ τα «Maganomics» του Ντόναλντ Τραμπ; Φωτογραφία: EPA
Τα «Maganomics» επικεντρώνονται σε πιο επιθετικούς δασμούς στις εισαγωγές.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τούσον της Αριζόνα, ο Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώθηκε στην οικονομία, ένα θέμα που αποτελεί βασικό σημείο κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι αν επανεκλεγεί, θα τερματίσει αυτό που αποκαλεί «χάος και δυστυχία» που βιώνουν οι Αμερικανοί λόγω των πολιτικών του Μπάιντεν. Η υπόσχεση του για «χαμηλούς φόρους, χαμηλούς κανονισμούς, χαμηλά κόστη ενέργειας, χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό» αποσκοπεί στο να καταστήσει βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, αυτοκίνητα και σπίτια, προσιτά για όλους. Αυτή η ρητορική συνεχίζεται σε κάθε στάδιο της εκστρατείας του, εστιάζοντας στο κόστος διαβίωσης και τις οικονομικές δυσκολίες που ισχυρίζεται ότι έχουν επιδεινωθεί υπό τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Ένα από τα βασικά σημεία της οικονομικής του ατζέντας είναι οι νέες φοροαπαλλαγές, που θα καλύπτουν εισοδήματα από υπερωρίες, φιλοδωρήματα και συνταξιοδοτικά οφέλη.

Επίσης, προτείνει εκτεταμένες φορολογικές μειώσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αυτές οι πολιτικές επαναλαμβάνουν τις συμβατικές Ρεπουμπλικανικές λύσεις, αλλά αυτή τη φορά συνοδεύονται από μια πιο λαϊκή οικονομική στρατηγική, την οποία ο Τραμπ ονομάζει «Maganomics».

Τα «Maganomics» επικεντρώνονται σε πιο επιθετικούς δασμούς στις εισαγωγές, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Αμερικής από ξένα προϊόντα, ειδικά από την Κίνα. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη για επανεκκίνηση της εγχώριας παραγωγής και την επιβολή υψηλών δασμών σε χώρες που επιχειρούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο. Έχει προτείνει δασμούς που θα φτάνουν έως και το 60% για κινεζικά προϊόντα και ακόμη και 100% για χώρες που δεν θα συνεργάζονται οικονομικά με τις ΗΠΑ.

Αν και η προσέγγιση αυτή είναι δημοφιλής σε πολιτείες με ισχυρή βιομηχανία, όπως το Μίσιγκαν, όπου η Ford κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ετήσια έξοδα των μέσων αμερικανικών νοικοκυριών έως και κατά 2.600 δολάρια. Οι δασμοί αυτοί θα επιβαρύνουν περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τα οποία ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατεύσει.

Παρά τις οικονομικές ανησυχίες, οι ψηφοφόροι σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα φαίνεται να υποστηρίζουν τα μέτρα αυτά.

Μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής των «Maganomics», ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι τα αυξημένα έσοδα από τους δασμούς θα χρηματοδοτήσουν τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζουν. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μόνιμη εφαρμογή των φορολογικών μειώσεων του 2017, που αναμένεται να λήξουν το 2025. Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, καθώς υποστηρίζουν ότι οι φοροαπαλλαγές δεν καλύπτονται από τα αναμενόμενα έσοδα. Σύμφωνα με το Μοντέλο Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πεν, το σχέδιο του Τραμπ θα μπορούσε να αυξήσει το έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Παρά τις οικονομικές προειδοποιήσεις, η λαϊκιστική οικονομική ατζέντα του Τραμπ συνεχίζει να βρίσκει υποστήριξη σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, με τον ίδιο να υπόσχεται μια επιστροφή σε μια Αμερική όπου η εγχώρια παραγωγή και οι χαμηλοί φόροι θα κυριαρχούν, και οι εμπορικές σχέσεις θα επαναπροσδιορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας.