Διεθνή

Νέες κυρώσεις και διεθνής συμμαχία κατά της διάδοσης των λογισμικών κατασκοπείας από τις ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις και διεθνής συμμαχία κατά της διάδοσης των λογισμικών κατασκοπείας από τις ΗΠΑ Φωτογραφία: Pexels/Tima Miroshnichenko
Η συμμαχία των χωρών που συμμετέχουν μεγαλώνει.

Σε μια νέα σημαντική κίνηση για την αντιμετώπιση της διάδοσης και κατάχρησης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία και οι Κάτω Χώρες υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση για τις Προσπάθειες Αντιμετώπισης της Διάδοσης και Κατάχρησης Εμπορικού Λογισμικού Κατασκοπείας. Η δήλωση αυτή, που πρωτοπαρουσιάστηκε ως Προεδρική Πρωτοβουλία στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2023, έχει πλέον υποστηριχθεί από 21 χώρες, ξεκινώντας με 11 εταίρους. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης Στρατηγικής των ΗΠΑ για τον Διεθνή Κυβερνοχώρο και την Ψηφιακή Πολιτική.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Βοηθό του Προέδρου για την Πολιτική Πληροφοριών και Άμυνας, Maher Bitar, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Συμμετείχαν επίσης η Ειδική Βοηθός του Προέδρου, Kelly Razzouk, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dafna Rand, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Chris Lu, και η Συντονίστρια για την Ψηφιακή Ελευθερία, Eileen Donahoe. Στη συνάντηση, τα κράτη-μέλη συζήτησαν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της διάδοσης και κατάχρησης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε τα πρόσφατα μέτρα που έχει λάβει, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει τις απειλές που προκύπτουν από τη χρήση κατασκοπευτικών τεχνολογιών:

-Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε πέντε άτομα και μία εταιρεία που συνδέονται με την κοινοπραξία Intellexa για την ανάπτυξη και διάθεση επικίνδυνου λογισμικού κατασκοπείας.

-Στις 20 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νέους περιορισμούς βίζας για άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και πώληση τέτοιου λογισμικού, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που καθιερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

-Στις 22 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαθέσει 3 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα στηρίξουν την κοινωνία των πολιτών και κυβερνήσεις σε χώρες χαμηλού έως ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, με στόχο την ανάπτυξη κανονισμών που θα αποτρέψουν την κατάχρηση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία αναδεικνύει τη διεθνή ηγεσία των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης λογισμικού κατασκοπείας.

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχεδιάζει επίσης την πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 8 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κίνδυνοι για τη δημοσιογραφία από τη χρήση τέτοιου λογισμικού και οι τρόποι προστασίας των δημοσιογράφων και των πηγών τους.

Τέλος, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα το φθινόπωρο, που θα σχετίζονται με τη Λίστα Οντοτήτων για προμηθευτές προβληματικού εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας.

Κατά την αμερικανική κυβέρνηση, η πολυμερής δράση θα αποτελέσει κλειδί στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διάδοσης αυτών των τεχνολογιών, καθώς η συμμαχία των χωρών που συμμετέχουν μεγαλώνει, δυσχεραίνοντας την εύρεση καταφυγίου σε περιοχές με χαλαρούς κανονισμούς εξαγωγών.

NETWORK