Διεθνή

To Τελ Αβίβ καλεί αμάχους στον νότιο Λίβανο να εκκενώσουν, ζητά «πειθαρχία» από τους Ισραηλινούς

To Τελ Αβίβ καλεί αμάχους στον νότιο Λίβανο να εκκενώσουν, ζητά «πειθαρχία» από τους Ισραηλινούς
Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εντατικόποιηση των επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ, κάλεσε σε εκκένωση κατοίκους του νότιου Λιβάνου και ζήτησε ψυχραιμία από τους Ισραηλινούς για τις «δύσκολες μέρες που θα έρθουν».

Μια μέρα πριν η Δύση καλούσε ακόμη μια φορά σε αυτοσυγκράτηση, με τον Μπάιντεν να «δεσμεύεται» πως οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι μπορούν» για να μην ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες να εμφανίζεται ανήσυχος πως ο Λίβανος θα μπορούσε να γίνει «μια άλλη Γάζα».

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ωστόσο υπόσχονται να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πυρά - στην περίπτωση του Ισραήλ, μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της χώρας και για τη Χεζμπολάχ, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

«Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Χαγκάρι σε σημερινή ενημέρωση, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε οπτικό υλικό από βαρύτατο οπλισμό της Χεζμπολάχ - συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ - ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, ήταν αποθηκευμένος σε σπίτια πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε εκκένωση αντίστοιχων «στόχων» στον Λίβανο και δήλωσε πως η προειδοποίση «διανέμεται στα αραβικά σε όλα τα δίκτυα και τις πλατφόρμες στο Λίβανο».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, τη Δευτέρα κάτοικοι του νότιου Λιβάνου δέχτηκαν κλήσεις από λιβανέζικο αριθμό που τους καλούσε να απομακρυνθούν αμέσως 1.000 μέτρα από κάθε φυλάκιο που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση.

Την ίδια ώρα υπήρξαν αναφορές και για αποστολή γραπτών μηνυμάτων στην αραβική γλώσσα σε τηλέφωνα κατοίκων του νότιου Λιβάνου.

Ο Γκαλάντ ζητά ψυχραιμία από τους Ισραηλινούς

«Σε αυτό το νέο στάδιο στο οποίο έχουμε εισέλθει στον πόλεμο, η επιτυχία μας εξαρτάται επίσης από τη σωστή συμπεριφορά και στο εσωτερικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

«Η ανθεκτικότητα του εσωτερικού μετώπου είναι το κλειδί που θα επιτρέψει στον IDF να συνεχίσει να πολεμά, να κερδίζει νίκες και να βλάπτει τον εχθρό», πρόσθεσε.

«Εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας στο Λίβανο, η αλληλουχία των επιχειρήσεων συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

«Μπροστά μας έχουμε μέρες που οι πολίτες θα χρειαστεί να δείξουν ψυχραιμία, πειθαρχία και πλήρη υπακοή στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου», λέει. «Η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας θα εξαρτηθεί από το αν οι πολίτες θα εισέλθουν σε προστατευόμενους χώρους και άλλες περιοχές σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δώσαμε. Αυτό θα σώσει ζωές».

Σύμφωνα με την Haaretz, μάλιστα, η διοίκηση του εσωτερικού μετώπου του Ισραήλ εξέδωσε την Κυριακή οδηγίες έκτακτης ανάγκης για τους κατοίκους της κοιλάδας Jezreel και των βόρειων περιοχών, οι οποίες περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το «σφράγισμα» των πλαζ και τον περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων. «Οι εργασιακοί χώροι μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία εάν έχουν καθορισμένους χώρους προστασίας».

Με πληροφορίες από Washington Post, Guardian και Times of Israel