Διεθνή

Amazon, Tesla και Meta ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που υπονομεύουν τη δημοκρατία

Amazon, Tesla και Meta ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που υπονομεύουν τη δημοκρατία Φωτογραφία: EPA/ CHRISTOPHER NEUNDORF
Η έκθεση της ITUC για τον ρόλο της Amazon, της Tesla και άλλων μεγάλων εταιρειών.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο- όπως η Amazon και η Meta- κατηγορούνται ότι υπονομεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη, στηρίζοντας οικονομικά ακροδεξιά κινήματα, χρηματοδοτώντας και οξύνοντας την κλιματική κρίση και παραβιάζοντας τα συνδικαλιστικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό επισημαίνει έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC), στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται οι Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard και Glencore.

Η Amazon έχει μεγάλο αντίκτυπο στις βιομηχανίες και τις κοινότητες στις οποίες λειτουργεί, λόγω του μεγέθους και του ρόλου της, καθώς αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο εργοδότη στον κόσμο και τη μεγαλύτερη εταιρεία online πωλήσεων και υπηρεσιών cloud, αναφέρει η έκθεση.

«Η εταιρεία είναι διαβόητη για τη διάλυση εργατικών συνδικάτων και τους χαμηλούς μισθούς, το μονοπώλιο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις εξωφρενικές εκπομπές άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων, την εταιρική φοροδιαφυγή και το lobbying σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», επισημαίνει η ITUC για την Amazon.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση σημειώνει το υψηλό ποσοστό τραυματισμών της εταιρείας στις ΗΠΑ, τις προσπάθειές της να ανατρέψει τον εργασιακό νόμο στον Καναδά και την άρνησή της να διαπραγματευτεί με συνδικάτα στη Γερμανία.

Επίσης, επισημαίνει ότι η Amazon έχει χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες ακροδεξιών πολιτικών ομάδων για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των γυναικών και της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Κατά των συνδικάτων η Tesla και ο Μασκ

Για την Tesla, η έκθεση αναφέρει τη στάση της εταιρείας κατά των εργατικών συνδικάτων στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Σουηδία, όπως και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επίσης, επισημαίνει ότι προσωπικά ο Έλον Μασκ είναι κατά των συνδικάτων και της δημοκρατίας και σημειώνει ότι ο δισεκατομμυριούχος υποστηρίζει πολιτικούς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή και ο Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία.

Ο ρόλος της Meta

Η Meta, αναφέρει η έκθεση, επιτρέπει και διευκολύνει την ακροδεξιά προπαγάνδα, καθώς τα σχετικά κινήματα χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της για να αυξήσουν τα μέλη τους και να συγκεντρώσουν υποστήριξη στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Guardian.

Ακόμα, αναφέρει τα αντίποινα της εταιρείας για τους ρυθμιστικούς κανόνες στον Καναδά και τις δαπανηρές προσπάθειες άσκησης πιέσεων ενάντια στους νόμους για τη ρύθμιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

H Glencore, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο με βάση τα έσοδα, περιλαμβάνεται στην έκθεση για τη χρηματοδότηση καμπανιών εναντίον ακτιβιστών και κοινοτήτων αυτοχθόνων σε όλο τον κόσμο.

Η Blackstone κατηγορείται για χρηματοδότηση ακροδεξιών κινημάτων και επενδύσεις σε πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση του Αμαζονίου.

Η Vanguard Group καταγγέλλεται για τον ρόλο της στη χρηματοδότηση μερικών εκ των πιο αντιδημοκρατικών εταιρειών στον κόσμο. Τέλος, για την ExxonMobil η έκθεση αναφέρει ότι χρηματοδοτεί έρευνες κατά του κλίματος και κάνει επιθετικό lobbying εναντίον περιβαλλοντικών κανονισμών.