Διεθνή

Χάος στον Λίβανο: 492 νεκροί και 1.645 τραυματίες - Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατό, η Τουρκία απειλεί το Ισραήλ

Χάος στον Λίβανο: 492 νεκροί και 1.645 τραυματίες - Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατό, η Τουρκία απειλεί το Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/WAEL HAMZEH
Αιματοχυσία στον Λίβανο - Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις ισραηλινές επιδρομές.

Τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.645 τραυματίστηκαν σήμερα στον Λίβανο, στις πιο αιματηρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στα νότια της χώρας αλλά και στην Βηρυτό.

Σε νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου οι νεκροί και οι τραυματίες αυξήθηκαν κατά δεκάδες, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των νεκρών τη Δευτέρα είναι 58 γυναίκες και 35 παιδιά. Ωστόσο, δεν έχει γίνει διαχωρισμός μεταξύ μελών της Χεζμπολάχ και αμάχων.

Σημειώνεται ότι αρχικά το Ισραήλ ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές στον νότιο και ανατολικό Λίβανο ενώ τις τελευταίες δύο ώρες έχει εξαπολύσει επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού.

{https://twitter.com/sahouraxo/status/1838141467203694644}

WhatsApp_Image_2024-09-23_at_19.55.52_c91d0.jpeg

Ισραήλ: Πλήξαμε 1.100 στόχους με περισσότερα από 1.400 είδη πυρομαχικών

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι έπληξε 1.100 στόχους με περισσότερα από 1.400 είδη πυρομαχικών σε όλο το νότιο και ανατολικό Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες.

Τη ίδια ώρα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και drones έκαναν περίπου 650 επιθέσεις, με στόχο, κτίρια, οχήματα και υποδομές.

Στο ισραηλινό έδαφος νωρίτερα ήχησαν σειρήνες στη Χάιφα και τις γύρω περιοχές. Οι πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια καθώς η εμπόλεμη συνθήκη κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες. «Ήχησαν σειρήνες στην πόλη της Χάιφα και τις γύρω περιοχές, στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Περίπου 180 βλήματα και ένα drone πέρασαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορες περιοχές του βορρά της χώρας, σύμφωνα με τον στρατός. Η πλειοψηφία των βλημάτων είτε αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ είτε έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους, πρόσθεσαν οι IDF.

{https://twitter.com/VividProwess/status/1838248889444401340}

Χεζμπολάχ: Ο Καράκι είναι καλά

Τον διοικητή της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι στόχευε, σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ στις σημερινές του αεροπορικές επιδρομές ωστόσο η Χεσμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Αλί Καράκι «είναι καλά και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης το Ισραήλ - Σειρήνες πολέμου στη Χάιφα

Η ισραηλινή κυβέρνηση νωρίτερα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί του Ισραήλ ψήφισαν για την κήρυξη «ειδικής κατάστασης στο εσωτερικό» ολόκληρης της χώρας. Μια τέτοια απόφαση ωστόσο διευρύνει τις εξουσίες του ισραηλινού στρατού. Μεταξύ άλλων του δίνει τη δυνατότητα να εκδίδει οδηγίες για τον κόσμο ενώ του επιτρέπει να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, να περιορίζει τις μελέτες και να εκδίδει «πρόσθετες οδηγίες όπου απαιτούνται για να σωθούν ζωές».

{https://twitter.com/DrEliDavid/status/1838222903520706831}

Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, είπε ότι ο ισραηλινός στρατός «συντρίβει» τις υποδομές της Χεζμπολάχ που έχτιζε επί δεκαετίες στον Λίβανο και ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής ομάδας, Χασάν Νασράλα, είναι τώρα μόνος. «Συντρίβουμε αυτό που η Χεζμπολάχ έχτιζε για 20 χρόνια. Ο Νασράλα παραμένει μόνος στο τιμόνι, ολόκληρες μονάδες της Δύναμης Ραντβάν τέθηκαν εκτός υπηρεσίας και δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες καταστράφηκαν», είπε.

{https://twitter.com/lebanosnews/status/1838250335581741176}

Το απόγευμα ήχησαν σειρήνες πολέμου στη Χάιφα και και στην Άνω Γαλιλαία ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ ξεκίνησε νέο κύκλο αεροπορικών επιδρομών στην κοιλάδα της Beqaa, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες.

Πηγές ανέφεραν ότι έχουν ήδη γίνει τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε γειτονιά κοντά στο Baalbek, στην ανατολική Beqaa. Νωρίτερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε καλέσει τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή προειδοποιώντας τους ότι θα ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ.

O εκπρόσωπος των IDF δημοσίευσε στα αραβικά τον χάρτη της περιοχής της κοιλάδας του Λιβάνου, όπου γίνονται οι επιθέσεις, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν. «Εάν βρίσκεστε σε ένα σπίτι που περιέχει όπλα της Χεζμπολάχ, πρέπει να το αφήσετε και να απομακρυνθείτε εντός δύο ωρών, σε απόσταση άνω ενός χιλιομέτρου μακριά από το χωριό ή το πλησιέστερο σχολείο».

{https://twitter.com/sahouraxo/status/1838202400181563763}

{https://twitter.com/IDF/status/1838218065428857289}

biritos-ipa-israil_289cf.jpg

ΟΙ ΗΠΑ στέλνουν στρατό στη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή ενόψει των αυξημένων επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν διευκρίνισε ούτε πού θα σταλούν τα στρατεύματα, ούτε πόσα είναι ούτε και σε ποια μονάδα ανήκουν.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 στρατιώτες στην περιοχή, σύμφωνα με το Associated Press ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει από το Σάββατο τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου.

«Λόγω της απρόβλεπτης φύσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και των πρόσφατων εκρήξεων σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, η Πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν από τον Λίβανο όσο παραμένουν διαθέσιμες εμπορικές επιλογές», προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

{https://twitter.com/GeoStatics7372/status/1838264666746950122}

{https://twitter.com/hedeel36/status/1838264233609564584}

Νετανιάχου: Έχουμε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, όχι με τον λαό του Λιβάνου

Σε μήνυμά του προς τον λιβανέζικο λαό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διευκρίνισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ είναι εναντίον της Χεζμπολάχ, όχι τον πολιτών του Λιβάνου.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στα σαλόνια σας και πυραύλους στο γκαράζ σας», είπε ο Νετανιάχου σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο X.

Κάλεσε τον πληθυσμό του Λιβάνου να λάβει «σοβαρά» τις προειδοποιήσεις εκκένωσης του ισραηλινού στρατού, κάτι που το υπουργείο Πληροφοριών του Λιβάνου ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν και το χαρακτήρισε ως «ψυχολογικό πόλεμο».

Το μήνυμα του Νετανιάχου έρχεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Βηρυτού. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει πανικό σε εθνικό επίπεδο καθώς οι άμαχοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα νότια και τα ανατολικά τμήματα της χώρας.

{https://twitter.com/netanyahu/status/1838248513609646407}

 {https://twitter.com/warsoftheworlds/status/1838264647633301896}libanos-epithesi-israil_3d47f.jpg

Ισραήλ: Εκκενώστε τον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις νωρίτερα προειδοποίησαν τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να εγκαταλείψουν την περιοχή εντός δύο ωρών γιατί θα ξεκινήσουν βομβαρδισμοί.

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έσπευσαν να εκκενώσουν το νότιο τμήμα της χώρας ενώ οι αρχές του Λιβάνου επέμειναν ότι δεν πρέπει να υποκύψουν στις προειδοποιήσεις του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε περίπου 800 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και την περιοχή της κοιλάδας Bekaa.

«Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν κτίρια όπου η Χεζμπολάχ έκρυβε ρουκέτες, πυραύλους, εκτοξευτές, UAV και πρόσθετη τρομοκρατική υποδομή», ανέφερε ο στρατός σε δήλωση του, σύμφωνα με το Reuters.

libanos-nekroi-israil_c911d.jpg

Αναστέλλονται πτήσεις προς Τελ Αβίβ, Τεχεράνη και Βηρυτό

Οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς το Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη έως και την 14η Οκτωβρίου, ενώ η αναστολή πτήσεων προς τη Βηρυτό παραμένει σε ισχύ έως τις 26 Οκτωβρίου.

«Για επιχειρησιακούς λόγους, η αεροπορική εταιρεία Lufthansa έχει ήδη αποφασίσει να αναστείλει τις πτήσεις προς την Τεχεράνη έως τις 26 Οκτωβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του Lufthansa Group.

Επισημαίνει ακόμα πως όμιλος της Lufthansa θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα η Ιορδανία ανέστειλε τις πτήσεις των αερομεταφορέων της προς τη Βηρυτό μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

Κάλεσμα ηγετών για αποκλιμάκωση

Ηγέτες σε όλον τον κόσμο κάνουν λόγο για αυξανόμενο συναγερμό στη Μέση Ανατολή την ώρα που απομακρύνεται πιθανότητα μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Τουρκία εξέδωσε προειδοποίηση όπου ανέφερε πως «Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο σηματοδοτούν μια νέα φάση στις προσπάθειές του να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή στο χάος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε νωρίτερα σήμερα «τις διεθνείς δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβουν άμεσα» για να σταματήσει «την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση στον Λίβανο» ενώ και το Ιράκ έκανε λόγο για «επείγουσα» αραβική συνάντηση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, την Τρίτη.

{https://twitter.com/aldochimal/status/1838288667397493106}

Unifil : Οι επιθέσεις στον Λίβανο μπορεί να συστήνουν έγκλημα πολέμου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ στον Λίβανο προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις σε πολίτες μπορεί να συστήσει έγκλημα πολέμου. Η οργάνωση Unifil σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την ασφάλεια των πολιτών στον νότιο Λίβανο εν μέσω των πιο σφοδρών επιθέσεων του Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο.

Καλεί επίσης την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. «Οποιαδήποτε περεταίρω κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για όσους ζουν και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας γραμμής, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Unifil πρόσθεσε επίσης ότι «οι επιθέσεις σε αμάχους δεν αποτελούν μόνο παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου» σε μία ασυνήθιστα αυστηρή διατύπωση για το ειρηνευτικό σώμα.