Διεθνή

Αιματοκύλισμα στον Λίβανο: Νεκρά 50 παιδιά από ισραηλινά χτυπήματα - «Νέα Γάζα», βλέπει το Ιράν

Αιματοκύλισμα στον Λίβανο: Νεκρά 50 παιδιά από ισραηλινά χτυπήματα - «Νέα Γάζα», βλέπει το Ιράν Φωτογραφία: ABIR SULTAN / ΕPA
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις», διαμηνύει ο αρχηγός τού γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού.

Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο από χθες Δευτέρα αυξήθηκε σε 558, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ τους 1.835 έφθασαν οι τραυματίες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ, όπως μεταδίδει το Reuters. Την ίδια στιγμή, το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε μήνυμα τού αρχηγού του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι, ο οποίος προειδοποίησε: «Η Χεζμπολάχ μην ησυχάζει, θα επιταχύνουμε σήμερα τις επιχειρήσεις μας».

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συνέχισε τις επιθέσεις το πρωί της Τρίτης, με τις IDF να υποστηρίζουν ότι έπληξαν 1.600 τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό της χώρας. Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας αρκετές πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Guardian. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και ένα αεροδρόμιο.

Ο αριθμός των θυμάτων στο Λίβανο έρχεται να προστεθεί στους νεκρούς και τους τραυματίες από την έκρηξη βομβητών και ασύρματων την περασμένη εβδομάδα, με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δηλώνει ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

29272591 74f1b

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα Κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι μέθοδοι και τα μέσα του πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για το εάν αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πριν από τα χτυπήματα, δήλωσε: «Αν στέλνεις προειδοποίηση λέγοντας σε αμάχους να απομακρυνθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πλήττεις στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος».

Στην ίδια ενημέρωση, ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, δήλωσε ότι κάποια νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν γεμίσει από τους χιλιάδες τραυματίες που φθάνουν εκεί. Τέσσερις υγειονομικοί σκοτώθηκαν χθες, πρόσθεσε ο ίδιος. «Έχουμε κάποια στοιχεία και έχουμε κάποιες καταγραφές που δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον κάποιες επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε ασθενοφόρα», δήλωσε στην ενημέρωση, καταγγέλλοντας τις συνέπειες στον εύθραυστο τομέα υγείας της χώρας.

29272816 3512d

Ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς δήλωσε ότι και άλλοι κάτοικοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πως η υπηρεσία προσπαθεί να βρει νέα καταφύγια για τους εκτοπισμένους γύρω από τη Βηρυτό και την κοιλάδα Μπεκάα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε ο Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Η Unicef, από την πλευρά της, ζήτησε «επειγόντως άμεση αποκλιμάκωση» καθώς και όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για να εγγυηθούν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ιατρικού προσωπικού.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι μη αποδεκτές», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο, η Έτι Χίγκινς, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.

29272511 16d94

Ιράν: Μην γίνει ο Λίβανος μια νέα Γάζα στα χέρια του Ισράηλ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει - σύμφωνα με τον Guardian - ότι σύμφωνα με πηγή της μέρος του στόχου της αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο ήταν να στείλει μήνυμα στο Ιράν.

Η πηγή δήλωσε στο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης:

Η επιχείρηση στο βορρά έχει δύο στόχους: να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά και να σηματοδοτήσει στον ιρανικό άξονα ότι το Ισραήλ δεν φοβάται να δράσει αποφασιστικά για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση. Το Ισραήλ έχει επιπλέον πιθανούς στόχους στομ Λίβανο και δεν θα διστάσει να χτυπήσει αν η Χεζμπολάχ δεν πάρει το μήνυμα.

29272426 b5eb9

Ο πρόεδρος του Ιράν, εν τω μεταξύ, δήλωσε στο CNN ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση. Ο Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο: «Υπάρχει κίνδυνος η φωτιά των γεγονότων που εκτυλίσσονται (στον Λίβανο) να επεκταθεί σε όλη την περιοχή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ο Λίβανος μια ακόμη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα που υπερασπίζεται, υποστηρίζεται και προμηθεύεται από δυτικές χώρες, ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές πράξεις που διαπράττει το Ισραήλ».

Ο Πεζεσκιάν δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ είναι «οπλισμένο σαν αστακός και έχει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα που είναι πολύ ανώτερα από οτιδήποτε άλλο».