Διεθνή

Βίντεο: Συγκλονίζει η Μέριλ Στριπ για τις Αφγανές - «Μια γάτα έχει περισσότερη ελευθερία από μια γυναίκα»

Βίντεο: Συγκλονίζει η Μέριλ Στριπ για τις Αφγανές - «Μια γάτα έχει περισσότερη ελευθερία από μια γυναίκα»
Η ηθοποιός ένωσε τη φωνή της με εκείνη των γυναικών στο Αφγανιστάν που ζητούν από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να άρει τους αυστηρούς περιορισμούς που τους έχει επιβάλει.

Μια γάτα, ή ένας σκίουρος έχουν περισσότερη ελευθερία από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, δήλωσε η ηθοποιός του Χόλιγουντ Μέριλ Στριπ σε ομιλία της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα, εκλιπαρώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Η παρέμβαση της ηθοποιού έρχεται μετά εφαρμογή νέων, απάνθρωπων, μέτρων από τους Ταλιμπάν στα τέλη Αυγούστου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: απαγόρευση στις γυναίκες να απαγγέλλουν το Κοράνι δημοσίως, να κοιτάζουν άνδρες που δεν είναι μέλη της οικογένειάς τους ή να βγαίνουν σε δημόσιο χώρο χωρίς καλυμμένο πρόσωπο. Επίσης, απαγορεύεται να φοιτούν στο πανεπιστήμιο και να τραγουδούν δημοσίως.

«Σήμερα στην Καμπούλ μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα. Μια γάτα μπορεί να πάει να καθίσει στο σκαλί και να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της.

Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο», δήλωσε η Στριπ σε εκδήλωση που επικεντρώθηκε στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή τα δημόσια πάρκα έχουν κλείσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια», πρόσθεσε.

{https://www.youtube.com/watch?v=pRUz-9Err6E}

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από άλλη χώρα, δημοσιοποίησε τον Αύγουστο έναν νέο νόμο που επικρίθηκε ευρέως καθώς αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς στις ζωές των γυναικών.

Παρότι πολλά από τα μέτρα είχαν ανεπίσημα επιβληθεί από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν το 2021, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η επίσημη κωδικοποίησή τους προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολύ πριν οι Ταλιμπάν έρθουν στην εξουσία, το Αφγανιστάν παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου το 1919, ένα χρόνο πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άνοιξε τα πρώτα του σχολεία για κορίτσια το 1921. Το 1950, η χώρα κατήργησε ένα σύστημα που είχε επιβάλει αυστηρό διαχωρισμό των φύλων και πρακτικές κάλυψης, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, αν ήταν ενωμένη, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγή στο Αφγανιστάν και να σταματήσει την αργή ασφυξία του μισού πληθυσμού», δήλωσε η Στριπ.

Με πληροφορίες από Washington Post