Διεθνή

Έγινε η πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία με την... φουτουριστική κάψουλα Sarco

Έγινε η πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία με την... φουτουριστική κάψουλα Sarco
Αφού εισέλθει κάποιος στην κάψουλα, θα ακούσει μια φωνή να του λέει: «Αν θέλετε να πεθάνετε, πατήστε αυτό το κουμπί»

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η ελβετική αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα μετά την πρώτη χρήση μιας αμφιλεγόμενης κάψουλας με φουτουριστική εμφάνιση, η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στον «επιβάτη» της να αυτοκτονήσει.

Η αστυνομία στο βόρειο καντόνι του Σαφχάουζεν - που συνορεύει με τη Γερμανία - δήλωσε ότι η κάψουλα «Sarco» χρησιμοποιήθηκε σε ένα δάσος τη Δευτέρα.

Η Ελβετή υπουργός Υγείας Elisabeth Baume-Schneider υποστήριξε ωστόσο ότι η κάψουλα δεν έχει λάβει έγκριση: «Δεν πληροί τις απαιτήσεις του νόμου για την ασφάλεια των προϊόντων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία».

{https://x.com/Black_Pilled/status/1838668772577808682}

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι εισαγγελείς στο Σαφχάουζεν κίνησαν ποινική διαδικασία εναντίον πολλών ανθρώπων για «πρόκληση και υποβοήθηση αυτοκτονίας», ενώ αρκετοί συνελήφθησαν. Πρόκειται για τους Florian Willet, συμπρόεδρο του «The Last Resort», έναν Ολλανδό δημοσιογράφο και δύο Ελβετούς. Ο Willet, μάλιστα, ήταν ο μόνος άλλος άνθρωπος που ήταν παρών όταν η γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της.

Εκπρόσωπος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την κάψουλα, The Last Resort, δήλωσε ότι η νεκρή ήταν μια 64χρονη Αμερικανίδα που έπασχε από σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

{https://x.com/nypost/status/1838688890573423043}

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το The Last Resort, ο Willet είχε περιγράψει τον θάνατο ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή», ενώ σημείωσε πως η γυναίκα είχε περάσει από ψυχιατρικές αξιολογήσεις πριν βάλει τέλος στη ζωή της.

Το «Sarco» προκαλεί θάνατο απελευθερώνοντας αέριο άζωτο στο εσωτερικό του, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου σε θανατηφόρα επίπεδα. Είναι το πνευματικό τέκνο του Philip Nitschke, ενός Αυστραλού γιατρού διάσημου για το έργο του στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία από τη δεκαετία του 1990.

Σημειώνεται πως η Ελβετία αποτελεί πόλο έλξης για τους υποστηρικτές της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας καθώς ο νόμος επιτρέπει στα άτομα να αφαιρούν τη ζωή τους χωρίς «εξωτερική βοήθεια» από γιατρό, ενώ όσοι τα βοηθούν να πεθάνουν δεν θα πρέπει να το κάνουν για «ιδιοτελή κίνητρα».

Με πληροφορίες από CNN και New York Post

NETWORK