Διεθνή

Τι είναι η κάψουλα αυτοκτονίας και πώς λειτουργεί

Τι είναι η κάψουλα αυτοκτονίας και πώς λειτουργεί Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Sarco: Πώς λειτουργεί η φουτουριστική κάψουλα που υπόσχεται ένα ήσυχο σχεδόν... ονειρεμένο θάνατο.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση πως οι ελβετικές Αρχές συνέλαβαν αρκετά άτομα μετά την πρώτη χρήση μιας αμφιλεγόμενης κάψουλας με φουτουριστική εμφάνιση, η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στον «επιβάτη» της να αυτοκτονήσει.

Εκπρόσωπος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την κάψουλα, The Last Resort, δήλωσε ότι η νεκρή ήταν μια 64χρονη Αμερικανίδα που έπασχε από σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο τρισδιάστατα εκτυπωμένος θάλαμος που ονομάζεται Sarco - συντομογραφία για τη «σαρκοφάγο» - «πλημμυρίζει» το θάλαμό του με αέριο άζωτο, προκαλώντας την πτώση των επιπέδων οξυγόνου του χρήστη σε θανατηφόρα επίπεδα. Η διαδικασία εξουδετερώνει το άτομο μέσα σε 10 λεπτά, ενώ η κάψουλα διαθέτει κουμπί εξόδου έκτακτης ανάγκης.

{https://www.youtube.com/watch?v=XWW6AG3BVx4&ab_channel=euronews}

Πώς παρουσιάζει η κατασκευάστρια εταιρεία το Sarco

Πίσω από το Sarco βρίσκεται η ιδέα μιας κάψουλας που θα μπορούσε να προκαλέσει ταχεία μείωση του επιπέδου οξυγόνου, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό επίπεδο CO2 - οι συνθήκες για έναν ειρηνικό, ακόμη και ευφορικό θάνατο.

Η σύλληψη της κάψουλας έγινε από την Exit που κλήθηκε το 2012 να βρει μια λύση για έναν άνδρα από το Ηνωμένο Βασίλειο με «σύνδρομο εγκλεισμού». Ο Tony είχε υποστεί ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το 2005, το οποίο τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Ο Tony πέθανε τον Αύγουστο του 2012 από πνευμονία. Αρνήθηκε να φάει την τελευταία εβδομάδα της ζωής του. Η μόνη του παρηγοριά ήταν ότι η σύζυγος και οι κόρες του που ήταν μαζί του - διαβάζουμε στο site της Exit.

Δεν χρειάζεται γιατρός και είναι απολύτως νόμιμη, σημειώνει η εταιρεία, ενώ «ο κομψός σχεδιασμός της είχε ως στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση του ταξιδιού σε έναν "νέο προορισμό"».

Σύμφωνα πάντα με το site της εταιρείας, ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που δεν απαιτεί:

  • Καμία εξειδικευμένη δεξιότητα ή συμμετοχή.
  • Καμία προμήθεια δυσεύρετων φαρμάκων.
  • Καμία ανάγκη για στενή ιατρική εμπλοκή π.χ. με την εισαγωγή ενδοφλέβιου καθετήρα

Παράλληλα άτομα με σημαντική αναπηρία (πχ αδυναμία ή αυξανόμενη παράλυση από ασθένεια) μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάψουλα με κίνηση των ματιών ή φωνητικό έλεγχο.

{https://www.youtube.com/watch?v=ve9Kle-q0D0&rco=1&ab_channel=CRUX}