Διεθνή

IDF: Έτοιμο το Ισραήλ για χερσαία επίθεση στον Λίβανο με δύο ταξιαρχίες

IDF: Έτοιμο το Ισραήλ για χερσαία επίθεση στον Λίβανο με δύο ταξιαρχίες Φωτογραφία: EPA
«Οι στρατιωτικές σας μπότες, θα μπουν στο εχθρικό έδαφος» είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ, Χέρζι Χαλέβι.

Κλιμακώνεται η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου με τις ισραηλινές δυνάμεις να ανακοινώνουν ότι επιστρατεύονται δύο ισραηλινές ταξιαρχίες για χερσαίες επιχειρήσεις στον Βορρά.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε στα στρατεύματα να προετοιμαστούν, μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα.

«Ακούτε τα μαχητικά αεροπλάνα από πάνω, χτυπάμε όλη μέρα. Αυτό γίνεται και για να προετοιμάσουμε το έδαφος για πιθανή είσοδό μας και για να συνεχίσουμε να υποβιβάζουμε τη Χεζμπολάχ», είπε ο Χέρζι Χαλέβι στους στρατιώτες σε άσκηση στο βορρά.

«Σήμερα, η Χεζμπολάχ επέκτεινε το εύρος των πυρών της και αργότερα σήμερα, θα λάβουν μια πολύ ισχυρή απάντηση. Προετοιμαστείτε. Σήμερα, θα συνεχίσουμε, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να χτυπάμε και να τους χτυπάμε παντού. Ο στόχος είναι πολύ σαφής, να επιστρέψουμε με ασφάλεια τους κατοίκους στον βορρά» είπε ο Χαλέβι σύμφωνα με το BBC.

{https://twitter.com/IAFsite/status/1838933525166231733}

Πρόσθεσε πως για να «το πετύχει», ο ισραηλινός στρατός αυτό «προετοιμάζει τη διαδικασία ενός ελιγμού, που σημαίνει ότι οι στρατιωτικές σας μπότες, θα μπουν στο εχθρικό έδαφος, θα μπουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια».

Οι IDF σημείωσαν ακόμα πως οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τον επαναπατρισμό των Ισραηλινών κατοίκων στον βορρά, κάτι που αποτελεί τον νέο στόχο του Ισραήλ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν πάνω από 60 στόχους που ανήκουν στη διεύθυνση πληροφοριών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι, όπως λέει, χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με ισραηλινούς ελιγμούς στο Βορρά.  Εκτός από τους 60 αυτούς στόχους, το Ισραήλ χτύπησε ακόμα 280 θέσεις εκτόξευσης και αποθήκες όπλων.

Σε απάντηση η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινές πόλεις και χωριά, ανάμεσά τους και η Ναζαρέτ. Το πρωί της Τετάρτης η Χεζμπολάχ έριξε τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ.

{https://twitter.com/IDF/status/1838933353879265369}

Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 220 τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι ανέρχονται στους 90.000, από την Δευτέρα.

Ο αριθμός αυτός προστίθεται στους 111.696 ατόμων που έχουν εκτοπιστεί από τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) από τη Δευτέρα, σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες. Σχεδόν 1.700 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά χτυπήματα σε όλο τον Λίβανο.

Μπλίνκεν: «Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή είναι οξύς»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία δουλεύουν πάνω σε προτάσεις για κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι στιγμής, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν μίλησε νωρίτερα για επικίνδυνη κλιμάκωση.

Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εργάζονται ακούραστα για να αποφύγουν έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή είναι οξύς», είπε, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη απάντηση είναι η διπλωματία και οι συντονισμένες προσπάθειές μας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης».