Διεθνή

Λίβανος: Ο Νετανιάχου απειλεί για χερσαία εισβολή, οι ΗΠΑ τον «φρενάρουν»

Λίβανος: Ο Νετανιάχου απειλεί για χερσαία εισβολή, οι ΗΠΑ τον «φρενάρουν» Φωτογραφία: EPA
Στην «κόψη του ξυραφιού» είναι η Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνονται τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ δέχεται τόσο σκληρά πλήγματα στον Λίβανο, που δεν μπορούσε να φανταστεί, είπε σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και δεσμεύτηκε να μην ησυχάσει μέχρι να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους.

Σε μήνυμά του ο Νετανιάχου είπε πως δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες «για όλα όσα κάνουμε», αλλά τόνισε ότι ο στρατός είναι αποφασισμένος «να επιστρέψει τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους». Το Ισραήλ διεκδικεί την ασφαλή επιστροφή περισσότερων από 70.000 Ισραηλινών που εκτοπίστηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά από σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών μαχών, που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.

{https://twitter.com/netanyahu/status/1838973618581082221}

Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο ABC είπε ότι είναι δυνατό ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει η μια πιθανότητα διευθέτησης της έντασης.

Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν προσφέρουν υποστήριξη σε επίπεδο παροχής πληροφοριών στο Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Τόνισε πως η Ουάσινγκτον πιέζει σε όλα τα επίπεδα με στόχο την διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Σαμπρίνα Σινγκ ανέφερε επίσης πως δεν φαίνεται ότι επίκειται χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, παραπέμποντας ωστόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση τους δημοσιογράφους που ρωτούσαν για τα επόμενα στάδια της εκστρατείας του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

Όμως, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

{{https://twitter.com/westport60/status/1839035518509621586}}

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «ενεργές συζητήσεις» με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλες χώρες για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία εργάζονται για να συστήσουν προτάσεις κατάπαυσης του πυρός, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η πρόταση που υπέβαλε η Ουάσιγκτον περιλαμβάνει εκεχειρία στο βόρειο Ισραήλ για να επιτρέψει μια διπλωματική λύση, αναφέρουν οι Times of Israel.

Διεθνής ανησυχία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει η «κλιμάκωση» του Ισραήλ στον Λίβανο μαζί με τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ. «Δεν μπορεί να γίνει πόλεμος στον Λίβανο», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να πυροβολεί προς το Ισραήλ».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανέφερε ότι απαιτείται επειγόντως μια διεθνής λύση για να σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ στην περιοχή. Σε ανάρτησή του στο X, το γραφείο του Ερντογάν ανέφερε πως «Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι το Ισραήλ αγνοεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττει γενοκτονία μπροστά στον κόσμο» μεταξύ άλλων. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το Reuters.

Ανάλογη ανησυχία εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στράμερ, που προειδοποίησε τους Βρετανούς υπηκόους στο Λίβανο να φύγουν αμέσως.

{https://twitter.com/sahouraxo/status/1838665604343173497}

Παράπλευρες απειλές

Την ίδια ώρα η Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ, μια ομάδα-«ομπρέλα» για ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, με ανάρτησή της στο Telegram ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με drone στο λιμάνι της πόλης Εϊλάτ του νότιου Ισραήλ την Τετάρτη. Οι ισραηλινές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άνθρωποι και υπήρξαν ελάχιστες ζημιές.

Στον απόηχο της έκρρυθμης κατάστασης με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε άτομα και ομάδες που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Σε μια ανάρτηση στο X, ο Μάθιου Μίλερ ανέφερε πως «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε ένα άτομο και τέσσερις οντότητες αλλά και μπλοκάρισε εννέα πλοία για τη συμμετοχή τους σε παράνομη δραστηριότητα που υποστηρίζει οικονομικά τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν-Qods Force και τη Χεζμπολάχ».

«Έτοιμάστε τις μπότες σας»

Το απόγευμα της Τετάρτης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Χέρζι Χαλέβι είπε στα στρατεύματα ότι οι εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο προετοιμάζουν το έδαφος για χερσαία επιχείρηση.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε στα στρατεύματα να προετοιμαστούν, μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα.

«Ακούτε τα μαχητικά αεροπλάνα από πάνω, χτυπάμε όλη μέρα. Αυτό γίνεται και για να προετοιμάσουμε το έδαφος για πιθανή είσοδό μας και για να συνεχίσουμε να υποβιβάζουμε τη Χεζμπολάχ», είπε ο Χέρζι Χαλέβι στους στρατιώτες σε άσκηση στο βορρά.

«Σήμερα, η Χεζμπολάχ επέκτεινε το εύρος των πυρών της και αργότερα σήμερα, θα λάβουν μια πολύ ισχυρή απάντηση. Προετοιμαστείτε. Σήμερα, θα συνεχίσουμε, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να χτυπάμε και να τους χτυπάμε παντού. Ο στόχος είναι πολύ σαφής, να επιστρέψουμε με ασφάλεια τους κατοίκους στον βορρά» είπε ο Χαλέβι.

Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένοι

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι την Τετάρτη από τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 51 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν 220. Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωσε ότι αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το Τελ Αβίβ, ο πρώτος τέτοιος πύραυλος που στόχευε την πόλη.

Στον απόηχο της κλιμάκωσης της έντασης πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Λίβανο από τη Δευτέρα, ανέφερε ο ΟΗΕ.