Διεθνή

Σχέδιο για άμεση κατάπαυση πυρός 21 ημερών στον Λίβανο: Αισιοδοξία από τις ΗΠΑ, στηρίζουν Δύση και αραβικά κράτη

Σχέδιο για άμεση κατάπαυση πυρός 21 ημερών στον Λίβανο: Αισιοδοξία από τις ΗΠΑ, στηρίζουν Δύση και αραβικά κράτη
Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές αραβικές χώρες συνυπογράφουν κοινή έκκληση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 21 ημερών στον Λίβανο: Αισιοδοξιά για υπογραφή του σχεδίου τις επόμενες ώρες

Την ώρα που οι IDF καλούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να προετοιμαστούν για πιθανή εισβολή στον Λίβανο, με κοινή δήλωσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ζητούν την άμεση υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.

Σε ξεχωριστή κοινή δήλωση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν και τις δύο πλευρές να «δώσουν μια ευκαιρία στη διπλωματία»: «Είναι καιρός για μια διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου που θα εγγυάται την ασφάλεια και την προστασία, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφεραν.

«Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος», δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Μια διπλωματική λύση είναι πράγματι δυνατή. Τις τελευταίες ημέρες, εργαστήκαμε με τους Αμερικανούς εταίρους μας για μια προσωρινή πλατφόρμα κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 21 ημερών, ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις».

Με την λιβανέζικη κυβέρνηση και όχι την Χεζμπολάχ η συμφωνία: Τι περιλαμβάνει

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν - ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας - δήλωσαν την Τετάρτη ότι είναι αισιόδοξοι ότι η ισραηλινή και η λιβανέζικη κυβέρνηση θα υπογράψουν τη συμφωνία εκεχειρίας 21 ημερών, η οποία θα δημιουργήσει χώρο για την επίλυση της σύγκρουσης.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση, αλλά ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε για το κείμενο δήλωσε ότι η συμφωνία απαιτεί διακοπή της σύρραξης, επιστροφή των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και των Ισραηλινών πολιτών στα σπίτια τους στο βορρά.

Σημειώνεται πως οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεν αναφέρονται άμεσα στη Χεζμπολάχ, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα το σχέδιο να είναι επισφαλές, με τους αξιωματούχους να μην διευκρινίζουν τους λόγους της αισιοδοξίας τους. Αρκέστηκαν να δηλώσουν πως εφόσον η λιβανέζικη κυβέρνηση συμφωνήσει, θα μπορέσει να «συμπαρασύρει την οργάνωση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, αρνούνται να συνδιαλλαγούν απευθείας με τη Χεζμπολάχ, την οποία έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο στόχος κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας είναι να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία «που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η ισραηλινή και η λιβανική κυβέρνηση θα αποδεχθούν τη συμφωνία «τις επόμενες ώρες».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι επικεντρώνεται στην αποσύνδεση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας στο Λίβανο από τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία παραμένει αδιέξοδη. Αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι ελπίζουν ότι οι συζητήσεις για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία στον Λίβανο θα μπορούσαν επίσης να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα.

Με πληροφορίες από Washington Post και Politico