Διεθνή

Η Oxford Street του Λονδίνου γίνεται πεζόδρομος, τέλος τα αυτοκίνητα

Η Oxford Street του Λονδίνου γίνεται πεζόδρομος, τέλος τα αυτοκίνητα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Oxford Street διασχίζουν περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες καθημερινά.

Η φημισμένη Oxford Street του Λονδίνου πρόκειται να πεζοδρομηθεί, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Sadiq Khan την Τρίτη, μετά από χρόνια συζήτησης για την αναζωογόνηση της περιοχής.

Το γραφείο του δημάρχου είπε ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν «τη μετατροπή του δρόμου σε πεζόδρομο, δημιουργώντας έτσι έναν όμορφο δημόσιο χώρο», σύμφωνα με το CNN.

Την Oxford Street διασχίζουν περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες κάθε μέρα ενώ φιλοξενεί κορυφαία καταστήματα όπως τα Selfridges και John Lewis.

Όμως η παγκοσμίου φήμης εμπορική λωρίδα έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο τουρισμός δεν έχουν ανακάμψει πλήρως μετά την πανδημία ενώ κάποια εμβληματικά καταστήματα έχουν επίσης κλείσει.

«Η Oxford Street ήταν κάποτε το στολίδι στο στέμμα του λιανικού εμπορίου της Βρετανίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει υποφέρει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία», ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο Khan, ο οποίος είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος και κέρδισε μια τρίτη θητεία ως δήμαρχος του Λονδίνου τον Μάιο, έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να αναγεννήσει την περιοχή, αλλά τα σχέδιά του εμποδίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Westminster, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της τοπικής περιοχής.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Angela Rayner επαίνεσε το σχέδιο του Khan, λέγοντας σε δήλωση της ότι «θα οδηγήσει στην ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας μια ώθηση στη νυχτερινή οικονομία του Λονδίνου».

Σε δήλωση την Τρίτη, το συμβούλιο είπε ότι είχε ετοιμάσει τα δικά του σχέδια τα τελευταία δύο χρόνια για τον επανασχεδιασμό της περιοχής.

Ωστόσο, το συμβούλιο είπε ότι «προτίθεται να εργαστεί εποικοδομητικά με τον Δήμαρχο και την κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τις τοπικές κοινότητες, τις επιχειρήσεις και το Λονδίνο».

NETWORK