Διεθνή

Πυρομαχικά διασποράς: Σπέρνουν τον θάνατο σε άμαχους, με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Πυρομαχικά διασποράς: Σπέρνουν τον θάνατο σε άμαχους, με τις ευλογίες των ΗΠΑ Φωτογραφία: YAHYA ARHAB /ΕPA
Εκατόν είκοσι τέσσερις χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, αλλά όχι οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία. Περιλαμβάνονται στο νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.

Προ ημερών ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζουν πολλοί, καλώντας τους συμμάχους να ενισχύσουν την Ουκρανία. Ακολούθησε η χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, το οποίο συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά διασποράς - απαγορευμένα σε 124 χώρες - που ιστορικά το ποσοστό αποτυχίας τους είναι υψηλό, με τρομερές συνέπειες για τους άμαχους.

Το πακέτο έχει εκτιμώμενη αξία 375 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. Στα είδη που θα σταλούν περιλαμβάνονται πυρομαχικά για εκτοξευτήρες κατευθυνόμενων πυραύλων HIMARS, για διάφορα συστήματα του πυροβολικού κ.ά. Ολα προέρχονταιαπό τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Το κατά σειρά 66ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, του βασικού υποστηρικτή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει ακόμη πυρομαχικά αέρος-εδάφους, εδάφους-εδάφους, αντιαρματικά όπλα, ελαφριά και βαριά τεθωρακισμένα, και υλικά κατεδαφίσεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.

27671403 d3bcc

Τι είναι τα πυρομοχικά διασποράς - Απαγορευμένα σε 124 χώρες

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από φορείς βομβιδίων που μπορούν να βάλλονται είτε από χερσαίες ή από εναέριες πλατφόρμες. Τα βομβίδια διασπείρονται σε μεγάλη έκταση και συχνά κάποια δεν εκρήγνυνται, παραμένοντας απειλή για χρόνια, ως ακόμη και για δεκαετίες, με τα θύματα να είναι συχνά άμαχοι, μεταπολεμικά.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 124 χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση των όπλων αυτού του είδους.

Ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που τα απαγορεύει και τέθηκε σε ισχύ το 2010.

Είναι η τρίτη φορά που στέλνει τέτοια πυρομαχικά η Αμερική στην Ουκρανία από τον Ιούλιο.

18722860 69426

Ποιοι τα κατασκευάζουν 

Οπως αναφέρει σε περσινό δημοσίευμα η DW, σύμφωνα με το Cluster Munitions Monitor 2022, 16 χώρες εκτιμάται ότι εξακολουθούν να παράγουν πυρομαχικά διασποράς ή σχεδιάζουν να το πράξουν στο μέλλον, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλες.

Οι ΗΠΑ αγνοούν τα διδάγματα της ιστορίας

Οι ΗΠΑ αγνοούν τα διδάγματα της ιστορίας, καθώς η παρελθούσα χρήση πυρομαχικών διασποράς στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Λάος και άλλες χώρες είχε καταστροφικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό και συνεχίζει να προκαλεί ανθρώπινο πόνο μέχρι σήμερα, τονίζει το Παρατηρητήριο.

Έχουν περάσει πάνω από πέντε δεκαετίες από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν βόμβες διασποράς στο Λάος, την πιο βομβαρδισμένη κατά κεφαλήν χώρα στον κόσμο. Η μόλυνση από υπολείμματα πυρομαχικών διασποράς και άλλα μη εκραγμένα πυρομαχικά είναι τόσο μεγάλη που έχει καθαριστεί λιγότερο από το 10% των πληγεισών περιοχών. Υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια υποπυρομαχικά εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο, ιδίως για τα παιδιά.

17356146 ea8e4

Οπλο κατά των άμαχων

Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον άμαχο πληθυσμό από την αρχή του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα πυρομαχικά διασποράς, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς αμάχων.

Μια έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με μια μόνο ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στις 8 Απριλίου 2022 διαπίστωσε ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος που έφερε κεφαλή πυρομαχικών διασποράς σκότωσε τουλάχιστον 58 αμάχους και τραυμάτισε άλλους 100.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επίσης χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, με αποτέλεσμα να πληγούν άμαχοι. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και μια έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς μέσα και γύρω από την πόλη Izium στην περιοχή Kharkivska κατά τη διάρκεια του 2022, όταν η πόλη ελεγχόταν από τις ρωσικές δυνάμεις.