Διεθνή

Το Ισραήλ απορρίπτει τη γαλλο-αμερικανική πρόταση κατάπαυσης του πυρός, συνεχίζει το αιματοκύλισμα στον Λίβανο

Το Ισραήλ απορρίπτει τη γαλλο-αμερικανική πρόταση κατάπαυσης του πυρός, συνεχίζει το αιματοκύλισμα στον Λίβανο
Το Τελ Αβίβ απέρριψε την Πέμπτη την αμερικανο-γαλλική πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 21 ημερών.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέκλεισε πριν λίγη ώρα την πρόταση κατάπαυσης πυρός διάρκειας 21 ημερών - που συνυπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Οι ειδήσεις για κατάπαυση του πυρός - δεν είναι αληθινές. Πρόκειται για αμερικανο-γαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν». Αντίθετα, «ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τις μάχες». 

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ισραήλ να αποδεχθεί την προτεινόμενη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία εκεχειρία στον Λίβανο.

Σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κατζ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στα βόρεια. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

{https://x.com/Israel_katz/status/1839229451692872019}

Σημειώνεται πως περίπου 60.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ λόγω των συνεχών μαχών, ενώ στη λιβανέζικη πλευρά της μπλε γραμμής που χάραξε ο ΟΗΕ και χωρίζει τις δύο χώρες, δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν επίσης εκτοπιστεί. Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στο Λίβανο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο αλλά και τη Βηρυττό.