Διεθνή

Νέα Υόρκη: Οι δωροδοκίες του δημάρχου από τουρκικές πηγές – Το νέο προξενείο και η σχέση με τον Ερντογάν

Νέα Υόρκη: Οι δωροδοκίες του δημάρχου από τουρκικές πηγές – Το νέο προξενείο και η σχέση με τον Ερντογάν Φωτογραφία: EPA/ OLGA FEDOROVA
Διαμονές σε πολυτελείς ξενοδοχεία και ταξίδια με την Turkish Airlines, του δημάρχου της Νέας Υόρκης αποκαλύπτει το κατηγορητήριο

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη σχετικά με παράνομες δοσοληψίες και πολυτελή ταξίδια που είχε λάβει από Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους πλούσιους ξένους δωρητές, αποκαλύπτουν οι FT.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του δημάρχου της Νέας Υόρκης από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαγχάταν, που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, ο Άνταμς κατηγορείται ότι «λάμβανε παράνομες συνεισφορές για τη δημαρχιακή του καμπάνια το 2021 καθώς και άλλα πράγματα αξίας». Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε «ευνοϊκή μεταχείριση με αντάλλαγμα παράνομες παροχές που λάμβανε».

Οι κατηγορίες εναντίον του είναι αποτέλεσμα μίας έρευνας για διαφθορά εναντίον του που κρατούσε μήνες και οδήγησε σε σειρά παραιτήσεων στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

Οι κατηγορίες εναντίον του δημάρχου της Νέας Υόρκης

Οι κατηγορίες εναντίον του Άνταμς είναι οι εξής:
-συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης, δωροδοκία ομοσπονδιακού προγράμματος και λήψη εισφορών από ξένους υπηκόους
-απάτη μέσω διασυνδέσεων
- πρόσκληση συνεισφοράς από αλλοδαπό υπήκοο –
-δωροδοκία

Πρόκειται για την πρώτη ποινική υπόθεση στην σύγχρονη ιστορία κατά ενός εν ενεργεία δημάρχου της Νέας Υόρκης. Ο Άνταμς, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης θεωρείτο ένα απο τα πολλά υποσχόμενα αστέρια της πολιτικής σκηνής.
Αν καταδικαστεί είναι αντιμέτωπος με δεκαετίες ποινής φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ο Άνταμς αποδέχθηκε πολλές δωροδοκίες «ακόμα και αν ήξερε ότι αυτές ήτα απόπειρες εξαγοράς της επιρροής του». Δεν κατάφερε να αποκρύψει δωροδοκίες άνω των 100.000 δολαρίων. Μεταξύ αυτών ήταν ταξίδια με business class της εταιρείας Turkish Airlines και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία.

«Χρόνο με τον χρόνο, κρατούσε το κοινό στο σκοτάδι και αναζωπύρωσε τις διεφθαρμένες αυτές σχέσεις του προκειμένου να στηρίζει την καμπάνια της επανεκλογής του» ανέφερε ο εισαγγελέας.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η εισαγγελία κλήτευσε πρόσωπα από την προεκλογική εκστρατεία και το γραφείο του δημάρχου αναζητώντας πληροφορίες για τη λήψη παράνομων δωρεών από πέντε ακόμη χώρες: το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν.

Η σχέση με την Τουρκία και οι δωροδοκίες

Στο κατηγορητήριο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατηγορείται ότι έλαβε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε αντίστοιχες δωρεές εκστρατείας, αφού δέχθηκε παράνομες συνεισφορές από Τούρκους, των οποίων συγκάλυπτε την πραγματική τους καταγωγή.

Ο Άνταμς φέρεται να ανταπέδωσε τη χάρη στους Τούρκους αξιωματούχους το 2021 πιέζοντας την πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης να εγκρίνει το άνοιγμα του νέου τουρκικού προξενείου, που στεγάζεται σε έναν ουρανοξύστη του Μανχάταν. ‘Όλα αυτά εγκαίρως για την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι το κτίριο είχε κριθεί επισφαλές από τους αρμόδιους επιθεωρητές.

Η απάντηση Άνταμς

Σε μια προκλητική συνέντευξη Τύπου έξω από το Gracie Mansion, την επίσημη δημαρχιακή κατοικία, ο Άνταμς έκανε έκκληση στους Νεοϋορκέζους να «περιμένουν να ακούσουν την υπεράσπισή πριν προβούν σε οποιαδήποτε κρίση» και υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει στη θέση του.

«Ανυπομονώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να υπερασπιστώ τους ανθρώπους αυτής της πόλης», πρόσθεσε. «Ακολουθώ τους κανόνες της εκστρατείας και ακολουθώ το νόμο».

Ωστόσο ο Άνταμς είχε μπει και νωρίτερα στο στόχαστρο των αρχών. Πέρυσι, πράκτορες έκαναν έφοδο στο σπίτι της επικεφαλής της εκστρατείας του Brianna Suggs στο Μπρούκλιν, σύμφωνα με πληροφορίες ως μέρος έρευνας για δωρεές από το τουρκικό κράτος. Πράκτορες του FBI, σταμάτησαν τον Άνταμς στο δρόμο αμέσως μετά και κατέσχεσαν το τηλέφωνο και τον φορητό υπολογιστή του.

Ακολούθησαν μια σειρά από άλλες εφόδους, με στόχο μεταξύ άλλων τον πρώτο αντιδήμαρχο και αντιδήμαρχο δημόσιας ασφάλειας. Μέσα στον μήνα, ο επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Έντουαρντ Κάμπαν, του οποίου το τηλέφωνο φέρεται να κατασχέθηκε από τις αρχές παραιτήθηκε, λέγοντας ότι «ο θόρυβος γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις» είχε κάνει το έργο του αδύνατον. Έρευνες ακολούθησαν και σε σπίτια άλλων συνεργατών του.

Η διεύθυνση επικοινωνιών της Τουρκίας και η κρατική Turkish Airlines δεν έχουν σχολιάσει σχετικά.