Διεθνή

Λίβανος: Ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ και ορκίζεται να συνεχίσει μέχρι τέλους

Λίβανος: Ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ και ορκίζεται να συνεχίσει μέχρι τέλους Φωτογραφία: EPA/ YOUSSEF BADAWI
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίζεται να «χρησιμοποιήσει την πλήρη δύναμη» του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ και των συμμάχων για κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξανεμίζει τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα πριν την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου δήλωσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ «με πλήρη δύναμη» και δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, αναφέρει το Associated Press.

Τη ίδια ώρα το Ισραήλ πραγματοποίησε νέο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, κατά το οποίο, όπως είπε ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά τους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση και στις δύο πλευρές προκειμένου να αποδεχθούν μια προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη διπλωματία για να αποτρέψει έναν πιθανό πόλεμο.

{https://twitter.com/iranscreenshot/status/1839391247154262026}

 «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο»

Νωρίτερα ωστόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Λόιντ Όστιν, προειδοποίησε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να είναι καταστροφικός και για τις δύο πλευρές, αναφέρει ο Guardian.

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μία μεγαλύτερη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από τη Βρετανία και την Αυστραλία τόνισε πως «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Ένας ακόμα πόλεμος σε πλήρη κλίμακα θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για το Ισραήλ και τον Λίβανο».

«Για να είμαι ξεκάθαρος: Ισραήλ και Λίβανος θα μπορούσαν να διαλέξουν άλλον δρόμο, παρά την ακραία κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, μία διπλωματική λύση είναι βιώσιμη» είπε καλώντας τις δύο πλευρές να αποδεχθούν την πρόταση των 21 ημερών.

{https://twitter.com/therealmindman/status/1839391192095863024}

Η απάντηση των IDF στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός

Οι Ισραηλινές δυνάμεις σε «απάντηση» προς την πρόταση για κατάπαυση ου πυρός των ΗΠΑ και των συμμάχων ξεκίνησαν νέο κύκλο αεροπορικών επιδρομών στον νότιο Λίβανο στοχεύοντας τη Χεζμπολάχ.

«Οι IDF χτυπούν τώρα τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» ανέφεραν σε δήλωσή τους.
Τη ίδια ώρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ υποπτέραρχος Τομέρ Μπαρ ήταν κάθετος «θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα μεταφοράς όπλων από το Ιράν στον Λίβανο. Η αισιοδοξία του Νασράλα πηγάζει από τις προμήθειες που στέλνει το Ιράν».

Ξεκαθάρισε ακόμα πως «προετοιμαζόμαστε από κοινού με τη Βόρεια Διοίκηση για μια χερσαία επιχείρηση. Είμαστε έτοιμοι, σε περίπτωση που διαταχθεί. Είναι μια απόφαση που ανήκει στους ανωτέρους μας», είπε κατά την ομιλία του σε οπλίτες, βίντεο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

{https://www.youtube.com/watch?v=5pxXMrq_HHk}

Σε δύσκολη θέση ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος σε συνέντευξη Τύπου δεν μπόρεσε ωστόσο να εξηγήσει την εμφανή αποσύνδεση της έκκλησης των ΗΠΑ και των συμμάχων για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.«Η δήλωση ήταν σε συντονισμό με την πλευρά του Ισραήλ» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, κάτι που δεν συμμερίζεται και το έχει τονίσει επανειλημμένα από την Τετάρτη ο Νετανιάχου.

Οι συζητήσει για τις διαπραγματεύσεις και με τα δύο μέρη είναι σε εξέλιξη δήλωσε ο Λευκός Οίκος και επιφυλάχθηκε για νεότερα από πλευράς Ισραήλ. Σε επιτακτική ερώτηση δημοσιογράφων για τα αντίθετα σχόλια Νετανιάχου, η εκπρόσωπος Τύπου δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μία ξεκάθαρη έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Θέλουμε να παράσχουμε χώρο» είπε και πρόσθεσε πως «είναι σε κάθε συντονισμό με το Ισραήλ. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους. Θα μιλήσουν μόνοι τους. Απλά παραθέτω το τι κάνουμε, πώς φτάσαμε εδώ και ποιος είναι ο τελικός μας στόχος» πρόσθεσε.

{https://twitter.com/AfzalNaqui/status/1839391376863379937}

Γκαντς: Το Ισραήλ εξάντλησε κάθε δυνατή διπλωματική πιθανότητα

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Μπένι Γκαντς ξεκαθάρισε την Πέμπτη πως το Ισραήλ έχει εξαντλήσει κάθε δυνατή διπλωματική δυνατότητα στην προσπάθεια του να σταματήσει τις διαρκείς σφαγές της Χεζμπολάχ που στοχεύουν στους Ισραηλινούς του Βορρά.

Ο Γκράντς είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι εμποδίζει την χώρα από μία «πραγματική νίκη» στη Γάζα.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να κάνει τον Λίβανο «να λογοδοτήσει για την τρομοκρατία που προέρχεται από το έδαφός του και να διευκολύνει μια βιώσιμη συμφωνία που τελικά θα απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ».

Ερντογάν: Όσο η Δύησ παραμένει σιωπηλή το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις στον Λίβανο

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο θα συνεχίζουν όσο η Δύση παραμένει σιωπηλή» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, προτού αποχωρήσει από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν είπε πως οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο είναι απόδειξη ότι επιχειρεί να επεκτείνει τον πόλεμο στη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή. Φέρεται να πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι ανήμπορα να το σταματήσουν.

«Όσο ο κόσμος παραμένει σιωπηλός και οι χώρες της παρέχουν στην ηγεσία του Ισραήλ στήριξη με όπλα, αυτές οι σφαγές δυστυχώς θα συνεχίζουν. Το τονίσαμε αυτό στις συναντήσεις μας».

NETWORK