Διεθνή

Εκρηκτικό σκηνικό λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ με τον «έμπορο» Ζελένσκι

Εκρηκτικό σκηνικό λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ με τον «έμπορο» Ζελένσκι Φωτογραφία: EPA
Η συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώτος κατά του δεύτερου, με αφορμή τα δισεκατομμύρια που δίνουν ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Συνάντηση με τον τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει σήμερα Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο, εξαπολύοντας πυρά κατά της «τσιγγούνας» Ευρώπης, με αφορμή τη βοήθεια που προσφέρει προς την Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ρεπουμπλικανός επικρίνει ολοένα πιο έντονα τα δισεκατομμύρια που δαπανούν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο με τη Ρωσία, απαιτώντας η Ευρώπη να αναλάβει πολύ μεγαλύτερο βάρος, «να κουνηθεί».

«Η Ευρώπη πληρώνει μόνο ένα μικρό κλάσμα των χρημάτων που δίνουν οι ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ χθες, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ευρώπη δεν συνεισφέρει ... Είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση

Η συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώτος κατά του δεύτερου.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε κάποιον που αρνείται να κλείσει συμφωνία», είπε ο κ. Τραμπ. «Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια, θαρρώ είναι ο καλύτερος έμπορος στον πλανήτη», πρόσθεσε σαρκαστικά ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισής του στη Βόρεια Καρολίνα.

Λίγες ώρες μετά ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ««Όπως γνωρίζετε, ο Ζελένσκι έχει ζητήσει να με συναντήσει. Θα τον συναντήσω αύριο το πρωί περί τις 09:45 (σ.σ. τοπική ώρα· 16:45 ώρα Ελλάδας) στον Trump Tower», στη Νέα Υόρκη.

Για την ενδεχόμενη συνάντηση των δυο ανδρών υπήρξε άφθονη σεναριολογία αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο κ. Τραμπ δεν είδε με καλό μάτι συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ζελένσκι στο περιοδικό New Yorker, κατά την οποία ο ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος «δεν ξέρει στ’ αλήθεια πώς να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο υποψήφιος της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία έχει πει επανειλημμένα ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» - χωρίς ποτέ να εξηγήσει πώς.