Διεθνή

Οι φιλανθρωπίες της Ναόμι Κάμπελ πήγαιναν σε πεντάστερα και σπα - «Δεν είχα τον έλεγχο», λέει

Οι φιλανθρωπίες της Ναόμι Κάμπελ πήγαιναν σε πεντάστερα και σπα - «Δεν είχα τον έλεγχο», λέει Φωτογραφία: Mohammed Badra / EPA
Η Ναόμι Κάμπελ ίδρυσε το Fashion For Relief το 2005, με στόχο να βοηθήσει τους φτωχούς, ωστόσο αρκετές φιλανθρωπίες δαπανήθηκαν για πεντάστερα, σπα και τσιγάρα.

Το σούπερ μόντελ Ναόμι Κάμπελ δήλωσε ότι «δεν είχε τον έλεγχο» της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, μετά τον πενταετή αποκλεισμό της από διαχειρίστρια, καθώς η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων διαπίστωσε σοβαρή κακοδιαχείριση κεφαλαίων.

Το 54χρονο μοντέλο ίδρυσε το Fashion For Relief, ένα ίδρυμα που συγχωνεύει τη μόδα και τη φιλανθρωπία, το 2005 και έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων πήγαινε σε καλούς σκοπούς.

Η Fashion For Relief διαλύθηκε και διαγράφηκε από το μητρώο φιλανθρωπικών οργανώσεων νωρίτερα φέτος.

Τα παραπτώματα περιλαμβάνουν τη χρήση φιλανθρωπικών κεφαλαίων για την πληρωμή της διαμονής της Κάμπελ σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στις Κάννες, καθώς και για θεραπείες σπα και... τσιγάρα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μεταξύ Απριλίου 2016 και Ιουλίου 2022, μόλις το 8,5% των συνολικών δαπανών του ιδρύματος αφορούσε φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις.

28367033 680d3

«Δεν είχα τον έλεγχο»

Η Κάμπελ δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από τα ευρήματα και πως διεξάγεται έρευνα και από την πλευρά της.

«Δεν είχα τον έλεγχο της φιλανθρωπικής μου οργάνωσης. Εμπιστεύτηκα τη λειτουργία της στα χέρια ενός νόμιμου εργοδότη», δήλωσε χθες, μετά την αναγόρευσή της σε ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας από το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, για τη συμβολή της στον γαλλικό πολιτισμό.

«Ερευνούμε για να μάθουμε τι και πώς, και ό,τι κάνω, κάθε δεκάρα που έχω συγκεντρώσει πηγαίνει σε φιλανθρωπικό σκοπό», είπε, με δάκρυα στα μάτια

{https://www.youtube.com/watch?v=vuF--MQq0tQ}

Διανυκτερεύσεις σε πεντάστερα, σπα και τσιγάρα

Οι διαχειριστές διαπίστωσαν κάποιες δαπάνες με χρήματα από το ταμείο του ιδρύματος, όπως:

  • μια πτήση κόστους 14.800 ευρώ (12.300 λίρες) από το Λονδίνο στη Νίκαια για τη μεταφορά έργων τέχνης και κοσμημάτων σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στις Κάννες το 2018.
  • 9.400 ευρώ από φιλανθρωπικά κονδύλια για τρεις διανυκτερεύσεις της Κάμπελ σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
  • Εξοδα ύψους σχεδόν 7.940 ευρώ (6.600 λίρες), μαζί με τη διαμονή στο ξενοδοχείο. Οι δαπάνες αυτές περιλάμβαναν θεραπείες σπα, υπηρεσία δωματίου και αγορά τσιγάρων και προϊόντων του ξενοδοχείου.

Με πληροφορίες από Skynews.