Διεθνή

Νέα ήθη από την Tesla: Έλεγχοι στα σπίτια των εργαζομένων που είναι σε αναρρωτική άδεια

Νέα ήθη από την Tesla: Έλεγχοι στα σπίτια των εργαζομένων που είναι σε αναρρωτική άδεια Φωτογραφία: FILIP SINGER /EPA
Οργή για τους κατ' οίκον ελέγχους εργαζομένων του εργοστασίου της Tesla στη Γερμανία, που δηλώνουν άρρωστοι.

Νέα ήθη εισάγει στον εργασιακό χώρο η Tesla στη Γερμανία, καθώς στέλνει ελεγκτές στα σπίτια των εργαζομένων που βρίσκονται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για να... τσεκάρει αν όντως είναι άρρωστοι.

Διευθυντής του εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla στη Γερμανία έστειλε διευθυντές στα σπίτια εργαζομένων που ήταν σε αναρρωτική άδεια τους τελευταίους εννέα μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο André Thierig, διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου, δήλωσε ότι οι «επισκέψεις» στο σπίτι είναι κοινή πρακτική στον κλάδο και πως η εταιρεία ήθελε απλώς να αναδείξει «την εργασιακή ηθική των εργαζομένων».

Η κίνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας του Ελον Μασκ έχει προκαλέσει την οργή του συνδικάτου IG Metall, το οποίο εκπροσωπεί ένα μέρος από τους 12.000 εργαζόμενους στο γερμανικό Gigafactory.

Οργή του συνδικάτου 

Το συνδικάτο έχει αναφερθεί επανελλημμένως σε σκληρές συνθήκες εργασίας, όπως ισχυρίζεται, με «αδικαιολόγητα» πολλές ώρες εργασίας και κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

«Οι εργαζόμενοι, από όλους σχεδόν τους τομείς του εργοστασίου, έχουν αναφέρει εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας», δήλωσε ο Dirk Schulze, περιφερειακός διευθυντής του συνδικάτου. «Όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, η διοίκηση πιέζει όσους είναι άρρωστοι, και οι υγιείς εργαζόμενοι επιβαρύνονται με πρόσθετη εργασία».

«Αν οι επόπτες του εργοστασίου θέλουν πραγματικά να μειώσουν το επίπεδο των ασθενειών, θα πρέπει να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο», επισημαίνει.

Τα ποσοστά αναρρωτικών αδειών στο εργοστάσιο, όπου επικρατεί μια «κουλτούρα φόβου», σύμφωνα με το συνδικάτο, φθάνουν το 15% ή και περισσότερο.

Ωστόσο, ο διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου δήλωσε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται τους νόμους περί προστασίας της εργασίας της Γερμανίας.

Η εταιρεία εντόπισε περίπου 200 υπαλλήλους που - όπως υποστηρίζει - αν και πληρώνονταν δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου στην εργασία τους φέτος. «Υποβάλλουν νέο χαρτί ασθενείας από τον γιατρό τουλάχιστον κάθε έξι εβδομάδες», δήλωσε ο Thierig.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Tesla απέρριψε τους ισχυρισμούς της IG Metall ότι οι διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια στο εργοστάσιο δεν ήταν επαρκείς.

Το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στο Grünheide, νοτιοανατολικά του Βερολίνου, άνοιξε το 2022 και είναι το πρώτο της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Guardian