Διεθνή

«Εμπλοκή» Ιράν στον Λίβανο: Οι Χούθι ανακοίνωσαν επιθέσεις στο Ισραήλ

«Εμπλοκή» Ιράν στον Λίβανο: Οι Χούθι ανακοίνωσαν επιθέσεις στο Ισραήλ Φωτογραφία: YAHYA ARHAB / EPA
Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο, με τους Χούθι να προαναγγέλλουν κι άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του «ισραηλινού εχθρού».

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης - που πρόσκεινται στο Ιράν - ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με στόχο τις ισραηλινές πόλεις Τελ Αβίβ και Ασκελόν με έναν βαλλιστικό πύραυλο και ένα drone.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη. Σειρήνες προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση ενεργοποιήθηκαν και ακούστηκαν εκρήξεις.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, διεμήνυσε ότι οι επιχειρήσεις των σιιτών ανταρτών δεν θα σταματήσουν τις επόμενες ημέρες, αν δεν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τον Λίβανο.

«Θα πραγματοποιήσουμε περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ισραηλινού εχθρού ... για το αίμα των αδελφών μας στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο», δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο οι Χούθι έχουν ήδη εξαπολύσει πολυάριθμες επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ενώ βάζουν στο στόχαστρό τους πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε «ένδειξη αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Χούθι αποτελούν μέρος του αποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης», μιας συμμαχίας φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων που περιλαμβάνει επίσης την παλαιστινιακή Χαμάς, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και ιρακινές ομάδες.

Ιράν: Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί μόνη της

Πριν τρεις ημέρες, ο πρόεδρος του Ιράν είχε δηλώσει στο CNN ότι οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση. Ο Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο: «Υπάρχει κίνδυνος η φωτιά των γεγονότων που εκτυλίσσονται (στον Λίβανο) να επεκταθεί σε όλη την περιοχή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ο Λίβανος μια ακόμη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα που υπερασπίζεται, υποστηρίζεται και προμηθεύεται από δυτικές χώρες, ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές πράξεις που διαπράττει το Ισραήλ».

29178865 e41f9

Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά μέσα στις μπαταρίες των βομβητών της Χεζμπολάχ, λένε Λιβανέζοι αξιωματούχοι

Το Ισραήλ «έβαλε το χέρι του» στην επίθεση με στόχο τη Χεζμπολάχ κρύβοντας εκρηκτικά μέσα στις μπαταρίες των βομβητών που εισήχθησαν στον Λίβανο, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας, οι οποίοι δήλωσαν ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμη.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου εξέτασαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους παγιδευμένους βομβητές, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας και πώς έφτασαν στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στις ελεγχόμενες εκρήξεις ήταν απενεργοποιημένοι τη στιγμή της επίθεσης στις 17 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν έλαβαν το μήνυμα που προκάλεσε την έκρηξη των παγιδευμένων συσκευών.

Υπενθυμίζεται ότι το Reuters είχε αποκαλύψει, επικαλούμενο λιβανική πηγή, ότι οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσε η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και εξερράγησαν περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN).

vomvitis 9f464

Εκατοντάδες γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης εξερράγησαν μία ημέρα μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο. Οι εκρήξεις έπληξαν μέλη της Χεζμπολάχ.

Συνολικά, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο παιδιών, και τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000, σύμφωνα με τις λιβανέζικες υγειονομικές αρχές, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι.

Το CNN επισημαίνει ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα κοινής επιχείρησης της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, και του ισραηλινού στρατού.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, την επομένη της επίθεσης, αναγνώρισε σιωπηρά τον ρόλο της χώρας του σε αυτήν, καθώς συνεχάρη τη Μοσάντ για τα «μεγάλα επιτεύγματά» της.

Τόσο ο Λίβανος όσο και η Χεζμπολάχ κατηγορούν το Ισραήλ για τις επιθέσεις.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters, ΑΠΕ- ΜΠΕ