Διεθνή

Πέθανε η ηθοποιός Maggie Smith

Πέθανε η ηθοποιός Maggie Smith Φωτογραφία: IMDB
Από τις τελευταίες εμφανίσεις της Maggie Smith ήταν οι ταινίες του Χάρι Πότερ και το Downton Abbey,

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών το πρωί της Παρασκευής η σπουδαία Βρετανή ηθοποιός Maggie Smith.

Την είδηση του θανάτου της έκαναν γνωστή οι γιοι της  Toby Stephens και Chris Larkin. «Με τεράστια θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Maggie Smith. «Έφυγε» ήσυχη στον νοσοκομείο νωρίς το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου. Ένα έντονα ιδιωτικό άτομο, ήταν δίπλα σε φίλους και συγγενείς μέχρι το τέλος της. Είχε δύο γιος και πέντε αγαπημένα εγγόνια που είναι συντετριμμένα από την απώλεια αυτής της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς.

Θα θέλαμε με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε θερμά το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων Chelsea και Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη καλοσύνη τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της.

Σας ευχαριστούμε όλους για τα ευγενικά μηνύματα και τη στήριξη και ζητάμε να σεβαστείτε αυτή την ώρα την ιδιωτική μας ζωή».

{https://www.youtube.com/watch?v=EkSdHpEfT-0}

Ποια ήταν η Maggie Smith

Γεννημένη το 1934, η Maggie Smith μεγάλωσε στην Οξφόρδη ξεκίνησε την υποκριτική στο τοπικό θέατρο ως έφηβη. Εμφανίστηκε σε διάφορες παραγωγές και η πρώτη της κινηματογραφική επιτυχία ήταν το 1958 με το θρίλερ του Seth Holt, «Nowhere to Go». Εκεί έλαβε την πρώτη υποψηφιότητά της για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.

Το 1962 εμφανίστηκε στο εθνικό θέατρο του Λονδίνου όπου εμφανίστηκε σε αρκετές παραγωγές ανάμεσά τους στον Οθέλλο, Δεισδαιμόνα σε μία από τις πιο σπουδαίες παραστάσεις του 1964. Η Smith επανέλαβε τον ρόλο και κινηματογραφικά την επόμενη χρονιά, και βρέθηκε ξανά υποψήφια για Όσκαρ.
Το 1969 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Η δεύτερη νιότη της Τζιν Μπρόντι» και την επόμενη χρονιά το 1970 κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ, Α΄ γυναικείου ρόλου. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην Έντα Γκάμπλερ σε σκηνοθεσία Μπέργκμαν ενώ το 1973 κέρδισε μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ. Το 1979 ήρθε το δεύτερο Όσκαρ β’ γυναικείου Ρόλου για το «California Suite». Συνολικά προτάθηκε 5 φορές.

Συνέχισε την επιτυχημένη της καριέρα στο θέατρο και την τηλεόραση και τη δεκαετία του 1980 όπου και έδειξε και την αστείρευτη κωμική της πλευρά.

Μεταξύ 2001 και 2011 ερμήνευσε τον εμβληματικό της ρόλο στις ταινίες οτυ Χάρι Πότερ ενώ το πιο κοινό συνέχισε να την απολαμβάνει και μέσα από την εμβληματική σειρά Downton Abbey.Είχε παντρευτεί δύο φορές. Από το 1967 ως το 1975 ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Robert Stephens, με τον οποίο απέκτησε τους δύο γιους της, ενώ το 1975 παντρεύτηκε τον Beverley Cross, ο οποίος πέθανε το 1998.

{https://www.youtube.com/watch?v=555rIkbbT84}

Αντίο από τα Bafta

Τη σπουδαία Maggie Smith αποχαιρέτησαν με ανάρτησή τους η διοίκηση των βραβείων Bafta αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

{https://twitter.com/BAFTA/status/1839666693792047442}

{https://twitter.com/RishiSunak/status/1839660729139343395}