Διεθνή

Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα Φωτογραφία: EPA/WAEL HAMZEH
Ο Χασάν Νασράλα ανέλαβε ηγέτης της Χεζμπολάχ το 1992 και μετά τον πόλεμο του 2006 εμφανίζεται σπανίως δημόσια. Δίνει όμως συχνά τηλεοπτιικά διαγγέλματα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το απόγευμα της Παρασκευής την πιο σφοδρή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Στόχος το αρχηγείο της Χεζμπολάχ και ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα.

Ο Νασράλα είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και εδώ και χρόνια ζει στην παρανομία, για να γλιτώσει από ισραηλινό πλήγμα.
Μετά τον βομβαρδισμό τη Παρασκευής ο πόλεμος της προπαγάνδας για το αν είναι ζωντανός ή νεκρός συνεχίζεται με διφορούμενες πληροφορίες από τα δύο μέτωπα.

Ποιος είναι ο Νασράλα

Ο Χασάν Νασράλα γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 σε μια φτωχική οικογένεια με εννέα παιδιά. Η οικογένειά του κατάγεται από το χωριό Μπαζουριγιέ, στον νότιο Λίβανο. Σπούδασε θεολογία στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ του Ιράκ αλλά αναγκάστηκε να φύγει μετά το κύμα διώξεων σε βάρος της σιιτικής κοινότητας που εξαπέλυσε ο τότε πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Επέστρεψε στον Λίβανο και εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα Αμάλ αλλά αποχώρησε όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το καλοκαίρι του 1982, για να ενταχθεί στη νεοϊδρυθείσα Χεζμπολάχ.

Είναι παντρεμένος, πατέρας πέντε παιδιών και μιλάει άπταιστα τα φαρσί. Φοράει πάντα το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ, των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ, από τους οποίους λέει ότι κατάγεται. Σε μια σπάνια συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και θαυμάζει ακόμη τον Μαραντόνα.

Ο Νασράλα ως ηγέτης της Χεζμπολάχ

Ο Χασάν Νασράλα εμφανίζεται σπανίως δημόσια μετά τον πόλεμο του 2006. Ο τόπος κατοικίας του είναι απόρρητο μυστικό αν και δέχεται επισκέπτες, όπως τους ηγέτες παλαιστινιακών οργανώσεων που συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ και δημοσιοποιεί φωτογραφίες μαζί τους.

Όσοι τον συναντούν, δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα, λένε ότι μέλη της Χεζμπολάχ, τους οδηγούν σε κάποιο μέρος άγνωστο, με αυτοκίνητα που έχουν χοντρά υφάσματα στα παράθυρα ώστε να μην βλέπουν, που τους οδηγούν και λαμβάνοντας ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Ωστόσο ο Νασράλα δεν μένει εκτός δημόσιου βίου. Εκφωνεί τακτικά ομιλίες που μεταδίδονται απευθείας από την τηλεόραση και τις παρακολουθεί όλη η χώρα. Θεωρείται ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, καθώς αποφασίζει για την ειρήνη ή τον πόλεμο, ως επικεφαλής μιας βαριά οπλισμένης οργάνωσης.

Σήμερα ο Νασράλα είναι 64 ετών, ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, όταν διαδέχθηκε τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ.
Κατάφερε να μετατρέψει τη Χεζμπολάχ, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Παράλληλα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο, που διήρκησε από το 1975 ως το 1990, εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ».
Ο στρατός του Ισραήλ αποσύρθηκε σταδιακά από τον Λίβανο μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, μετά από 22 χρόνια κατοχής.

Ο Χασάν Νασράλα εδραίωσε την εξουσία του και κέρδισε το σεβασμό το 1997, όταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάντι, σκοτώθηκε στη μάχη. Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ, που κράτησε 33 ημέρες, του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ της Χεζμπολάχ, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό.
Το καλοκαίρι του 2006 σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες.
Τότε ο Νασράλα έκανε λόγο για «θεϊκή νίκη» και κήρυξε το τέλος του πολέμου.

Ωστόσο, αρκετές φορές βρέθηκε με την πλάτη τον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε στον Λίβανο για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005 και στη συνέχεια, όταν οι ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, τον Μάιο του 2008.

Παρ’ όλα αυτά, αύξησε την επιρροή του όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Χασάν Νασράλα το 2013 ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ παρενέβη στρατιωτικά στη γειτονική Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011.
Παράλληλα, χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της ιρανικής ηγεσίας, και εκπαιδεύει και στηρίζει τα κινήματα που πρόσκεινται στην Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ είναι σήμερα το «πετράδι του στέμματος» των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή οι οποίοι σχηματίζουν τον λεγόμενο από τους ίδιους «άξονα της αντίστασης» που περιλαμβάνει πολλές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Από τον Οκτώβριο του 2023, δηλαδή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Χασάν Νασράλα άνοιξε το μέτωπο στον Λίβανο για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους του. Ωστόσο προσπάθησε ταυτόχρονα να αποφύγει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ.