Διεθνή

Εκλογές στην Αυστρία στη σκιά της Ακροδεξιάς

Εκλογές στην Αυστρία στη σκιά της Ακροδεξιάς
Οι Αυστριακοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να νικήσει οριακά το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) της χώρας, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι Αυστριακοί ψηφίζουν σήμερα και είναι πιθανό να νικήσει οριακά το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) της χώρας, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το FPÖ, ένα από τα παλαιότερα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 28% των ψήφων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Ινστιτούτο Market-Lazarsfeld. 

Το μανιφέστο του FPÖ είναι αντιμεταναστευτικό, αποφασιστικά ευρωσκεπτικιστικό και προτείνει την απαγόρευση αυτού που περιγράφει ως «πολιτικό Ισλάμ». Οι πρώτοι δύο ηγέτες του FPÖ, μετά την ίδρυσή του το 1956, ήταν αξιωματικοί των SS, όπως άλλωστε και οι γονείς του Χάιντερ, ο οποίος μάλιστα δεν έχανε ευκαιρία να επαινεί την οικονομική πολιτική του Χίτλερ.

Το πρόγραμμά του σχεδιάζει να περικόψει τις διατάξεις για τους αιτούντες άσυλο και τους παράτυπους μετανάστες, καθώς και να μπλοκάρει τις βίζες οικογενειακής επανένωσης στην Αυστρία.

Το βράδυ της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου, θα γνωρίζουμε ποιοι είναι οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα έχει διαμορφώσει η ετυμηγορία της κάλπης, ενώ τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ καταφέρει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό ο οποίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Θεωρητικά, οι πιθανότητες ο ίδιος να γίνει ο νέος καγκελάριος είναι μικρές. Το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων κομμάτων έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να συνεργαστούν μαζί του.