Διεθνή

To φαινόμενο La Niña φέρνει ψυχρότερο χειμώνα στην Ευρώπη - Οκτώβρη με... 32άρια στην Αθήνα

To φαινόμενο La Niña φέρνει ψυχρότερο χειμώνα στην Ευρώπη - Οκτώβρη με... 32άρια στην Αθήνα Φωτογραφία: PETER KLAUNZER/EPA
Ο χειμώνας στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι θερμότερος από τα κανονικά επίπεδα 10ετίας και 30ετίας, αλλά ψυχρότερος από πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο χειμώνας στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι ψυχρότερος από τον περσινό, ο οποίος ήταν ο τρίτος πιο ήπιος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία. Ωστόσο, το φαινόμενο η La Niña φθάνει αποδυναμωμένο με αποτέλεσμα και ο φετινός χειμώνας να προβλέπεται θερμότερος από τον μέσο όρο.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αντίθετα, στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά οι θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αθήνα, που ταλαιπωρήθηκε από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν στις αρχές Οκτωβρίου τους 32 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Weather Services International.

Μια σειρά από ήπιους χειμώνες βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση και να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα ψυχρά κύματα, ωστόσο, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στα δίκτυα ενέργειας της περιοχής, με τη La Niña να φέρνει συνήθως χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από τα κανονικά επίπεδα 10ετίας και 30ετίας, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος της Maxar.

diagramma2 9d385

Ποιοι μήνες προβλέπεται να είναι οι πιο ψυχροί

Υπάρχει 83% πιθανότητα η La Niña να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, από 74% που ήταν πριν από ένα μήνα, ανέφερε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και σε βροχές στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και να φέρει ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη.

«Για το χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τοn Νοέμβριο και το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε τμήματα της ηπείρου.

Τον περασμένο μήνα, η κακοκαιρία Boris έφερε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.

Η La Niña μπορεί επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες των ανέμων στο ξεκίνημα του χειμώνα, σύμφωνα με τον Dross της Maxar, επηρεάζοντας έτσι την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά από καταιγίδες στα ανοιχτά του Ατλαντικού είναι πιθανό να πλήξουν κατά διαστήματα τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

«Ορισμένα από αυτά τα συστήματα πιθανότατα θα ανακυκλωθούν προς την Ευρώπη, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα στα μετεωρολογικά μοντέλα, εκτός του ότι ενδεχομένως θα διαταράξουν το γενικό πρότυπο», δήλωσε ο Pedrini της Atmospheric G2.

Με πληροφορίες από Bloomberg