Διεθνή

Ντόλι Πάρτον: Δωρέα 1 εκατ. δολ. για την αποκατάσταση των ζημιών από τον τυφώνα Helene

Ντόλι Πάρτον: Δωρέα 1 εκατ. δολ. για την αποκατάσταση των ζημιών από τον τυφώνα Helene Φωτογραφία: EPA/WILL OLIVER
Το 2016, η φιλανθρωπική οργάνωση της Ντόλι Πάρτον είχε δωρίζει 1.000 δολάρια το μήνα σε οικογένειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Τενεσί

H Ντόλι Πάρτον ανακοίνωσε δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τις προσπάθειες αποκατάστασης από καταστροφές μετά τον τυφώνα Helene.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην πολιτεία της στο Τενεσί την Παρασκευή, η 78χρονη Ντόλι Πάρτον είπε ότι τα χρήματα προέρχονται «από τον δικό μου τραπεζικό λογαριασμό».

Οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις της Πάρτον - συμπεριλαμβανομένου του λούνα παρκ Dollywood - θα δωρίσουν επίσης το ίδιο ποσό στο Ίδρυμα Mountain Ways, το οποίο βοηθά τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Ντόλι Πάρτον ερμήνευσε και μία διασκευή του «Jolene» ως «Helene, Helene».

«Αυτό είναι το σπίτι μου», είπε η Ντόλι Πάρτον στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, έξω από το Walmart στο Νιούπορτ του Τενεσί.

«Ο Θεός ήταν καλός μαζί μου, όπως και το κοινό, και νιώθω ότι αν μπορώ να κάνω κάτι για να ανταποδώσω με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ, είμαι πάντα πρόθυμη να το κάνω. Θέλω να νιώθω ότι κάνω αυτό που μου αναλογεί» είπε η Ντόλι Πάρτον.

Εξηγώντας ότι πολλοί από τους συγγενείς της ζούσαν στην περιοχή, η τραγουδίστρια είπε πως «Αισθάνθηκα καταρρακωμένη όπως όλοι, και απλώς έκπληκτη και συντετριμμένη από αυτό. Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους νιώθω σαν δικούς μου».

Έντεκα άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής οι νεκροί στο Τενεσί λόγω του τυφώνα, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, ενώ πολλοί ακόμα ακόμη αγνοούνται.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είμαστε μαζί σας, ότι σας αγαπάμε, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα σύντομα - και θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό δυνατό» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα με τη συνέντευξη Τύπου, η Walmart ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανάκαμψης στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Τζον Φέρνερ, δήλωσε πως «Αυτά δεν είναι μόνο μέρη όπου έχουμε καταστήματα. Είναι κοινότητες όπου εργαζόμαστε και ζούμε».

Περιέγραψε επίσης την Ντόλι Πάρτον ως έναν αληθινό θρύλο των ΗΠΑ και όχι μόνο για τη μουσική, την τέχνη, και τις επιχειρήσεις, αλλά «κυρίως λόγω της καρδιάς της».

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που Ντόλι Πρτον κάνει ανάλογες κινήσεις. Το 2016, η φιλανθρωπική της οργάνωση είχε δωρίσει 1.000 δολάρια το μήνα σε οικογένειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Τενεσί ενώ το 2020, συνέβαλε με 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη ενός από τα εμβόλια Covid-19.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 225 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του τυφώνα Helene, που πλήτει τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πιο φονική καταιγίδα στην ηπειρωτική χώρα από την Κατρίνα το 2005.

Ο τυφώνας Helene κατέστρεψε κατασκευές, προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες και διακοπή ρεύματος σε εκατομμύρια σπίτια. Πάνω από μισό εκατομμύριο ακίνητα παραμένουν χωρίς ρεύμα από το Σάββατο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι η προσπάθεια καθαρισμού μπορεί να διαρκέσει χρόνια.