Διεθνή

Θρίλερ πριν την τελική ευθεία: Η Χάρις χάνει έδαφος έναντι του Τραμπ - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Θρίλερ πριν την τελική ευθεία: Η Χάρις χάνει έδαφος έναντι του Τραμπ - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις Φωτογραφία: ERIK S. LESSER/EPA
Δυσκολεύει η προεδρική κούρσα για την Κάμαλα Χάρις, καθώς οι τελευταίες δημοσκοποπήσεις προβλέπουν θρίλερ στην αναμέτρησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Εξαφανίζεται» το προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η προεδρική κούρσα πλησιάζει στην τελική της ευθεία, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Το απόλυτο θρίλερ

Στην τελευταία δημοσκόπηση του NBC News, Χάρις και Τραμπ ισοβαθμούν με ποσοστό 48% ενόψει της ψηφοφορίας της 5ης Νοεμβρίου. Στην ίδια έρευνα τον περασμένο μήνα η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε προβάδισμα πέντε μονάδων.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos, η Χάρις προηγείται με 50% έναντι 48% που συγκεντρώνει ο Τραμπ. Στην ίδια δημοσκόπηση του περασμένου μήνα η Χάρις προηγείτο με 52% (έναντι 46%).

Τέλος, η τελευταία δημοσκόπηση του CBS News/YouGov δείχνει τη Χάρις να προηγείται με 51% έναντι 48%, μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Μετά τα τελευταία στοιχεία, η Χάρις έχει προβάδισμα 1,4% στο σύνολο των σημαντικότερων δημοσκοπήσεων της Real Clear Polling, υποχωρώντας από το 2,2%.

29268490 1 fdf00

Ποιους δεν πείθει η Χάρις

Οι νέες μετρήσεις έρχονται στον απόηχο των ανησυχιών ότι η Χάρις αποτυγχάνει να πείσει ισπανόφωνους και Αφροαμερικανούς, δύο εκ των βασικών εκλογικών ομάδων του κόμματος των Δημοκρατικών.

Αν και η Χάρις προηγείται στις γυναίκες ψηφοφόρους χάνει έδαφος στους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί όλο και περισσότερο προς τον Τραμπ.

Στις δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, η Χάρις φαίνεται να έχει τη στήριξη του 78% των μαύρων ψηφοφόρων και του 56% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων - ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από αυτά των υποψηφίων Δημοκρατικών στις εκλογές του 2020 και του 2016.

26419636 dcf4d

Παρέμβαση Ομπάμα

Την Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «επέπληξε» τους μαύρους άνδρες ψηφοφόρους:

«Δεν βλέπω την ίδια ενέργεια και την ίδια προσέλευση σε όλες τις γειτονιές και τις κοινότητές μας όπως όταν ήμουν εγώ υποψήφιος. Μιλάω απευθείας στους άνδρες (…) και σκέφτομαι ότι, οκ, μάλλον δεν νιώθετε την ιδέα του να έχεις μια γυναίκα ως πρόεδρο και σκέφτεστε άλλες εναλλακτικές λύσεις. είναι οι γυναίκες που μας κουβαλούν στην πλάτη τους όλον αυτόν τον καιρό. Όταν έχουμε προβλήματα και το σύστημα δεν λειτουργεί, εκείνες είναι που θα βγουν έξω και θα διαδηλώσουν και θα διαμαρτυρηθούν. Και τώρα, σκέφτεστε να υποστηρίξετε κάποιον που έχει ιστορικό στο να σας ταπεινώνει. Επειδή πιστεύετε ότι αυτό είναι σημάδι δύναμης; Επειδή νομίζετε αυτό σημαίνει να είσαι άντρας; Το να ρίχνεις κάτω γυναίκες; Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

29328942 2245b

Τελική ευθεία

Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκρίνβιλ στη Βόρεια Καρολίνα, η Χάρις έβαλε στο στόχαστρο τον Τραμπ για παραπληροφόρηση σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στους πρόσφατους τυφώνες.

«Το πρόβλημα με αυτό, πέρα από το προφανές, είναι ότι δυσκολεύεται ο κόσμος να πάρει υπόψη του πληροφορίες που σώζουν ζωές, αν τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί», δήλωσε η Χάρις.

Ο Τραμπ, από την άλλη, δεσμεύτηκε χθες Κυριακή ότι θα προσλάβει 10.000 συνοριοφύλακες εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς εντείνει τις επιθέσεις του στην Κάμαλα Χάρις για το μεταναστευτικό. Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αριζόνα, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει αύξηση κατά 10% των αποδοχών για τους συνοριοφύλακες.

Πλαισιωμένος από συνδικαλιστές της Συνοριοφυλακής, οι οποίοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Τραμπ ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος είπε πως θα διασφαλίσει ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε «να προσλάβουμε και να διατηρήσουμε τους συνοριοφύλακες που χρειαζόμαστε».

Η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ θεωρείται από την πλειονότητα των ψηφοφόρων ως ο καταλληλότερος για να την αντιμετωπίσει.