Διεθνή

Διμερείς διαβουλεύσεις Ιταλίας - Γαλλίας για το μεταναστευτικό

Διμερείς διαβουλεύσεις Ιταλίας - Γαλλίας για το μεταναστευτικό
Ο Μπαρνιέ έχει δεσμευτεί να φέρει προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση έως τις αρχές του 2025. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί τον βασικό όρο που έθεσε ο Εθνικός Συναγερμός για να στηρίξει την κυβέρνησή του που δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Μια μόλις μέρα μετά την - κρίσιμη για το μεταναστευτικό - Σύνοδο των «27», ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει την Παρασκευή τα σχέδιά του κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα έχει με δύο υπουργούς της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Μπαρνιέ θα μεταβεί μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μπρινό Ρεταγιό στη Μεντόν για μια «σύσκεψη εργασίας» με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι.

Η σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή, έχει στόχο «να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Μπαρνιέ στο εξωτερικό μετά το σύντομο πέρασμά του χθες Πέμπτη από τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν χθες υπέρ της ανάληψης αποφασιστικής δράσης για «τη διευκόλυνση, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών» παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην ΕΕ, αν και παραμένουν οι διαφωνίες αναφορικά με την πρωτοβουλία της Ιταλίας για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε τρίτες χώρες.

Έπειτα από τις πιέσεις που δέχεται από πολλές χώρες μέλη - ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία όπου παρατηρείται σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς - η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε νέο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των «επιστροφών» των παράτυπων, στο οποίο περιλαμβάνεται και το αμφιλεγόμενο μέτρο των κέντρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Οκτωβρίου οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν να συστήσουν στις αρχές του 2025 μια μονάδα συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τα δίκτυα διακινητών, στη βάση του μοντέλου που έχουν υιοθετήσει από το 2020 η Γαλλία και η Βρετανία.