Διεθνή

Το Ισραήλ έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο του πολέμου

Το Ισραήλ έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο του πολέμου
Αποφασισμένο για το επόμενο βήμα το Ισραήλ.

Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων, καταρτίζοντας σχέδιο αντιποίνων εναντίον της Χεζμπολάχ μετά την επίθεση με drone που στόχευσε την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε δηλώσεις του μετά το περιστατικό, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε σε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, τονίζοντας ότι η απάντηση θα είναι άμεση και θα στοχεύει στους συμμάχους του Ιράν.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, με το επίκεντρο να είναι η απάντηση στην Τεχεράνη. Λίγο πριν τη συνεδρίαση, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα:

«Προχωράμε από την ήττα του εχθρού στην καταστροφή, ανατινάζοντας σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών και εξασθενίζοντας τη Χεζμπολάχ». Πρόσθεσε ότι «η αποστολή πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αν και απομένουν ακόμα σημαντικές δράσεις. Οι IDF προετοιμάζονται για περαιτέρω επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ότι αυτή η επιχείρηση εκτελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας θα λάβει χώρα στη στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις προετοιμασίες για πιθανή επίθεση στο Ιράν, απαντώντας στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη την 1η Οκτωβρίου. Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε περίπου 200 ρουκέτες προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στη Βηρυτό και την Τεχεράνη.

Το Ισραήλ απειλεί το Ιράν με «θανατηφόρα, ακριβή και αιφνιδιαστική» απάντηση, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε πως οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν θα αποτελεί παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» και δεν θα μείνει αναπάντητη. Επίσης, τόνισε ότι το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση σε ιρανικούς στόχους ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Χθες, ο Αραγτσί σχολίασε δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι όποιος γνωρίζει πώς και πότε θα επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν θα πρέπει να λογοδοτήσει.