Διεθνή

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα Φωτογραφία: WAEL HAMZEH/EPA
H ανακοίνωση του PKK, στον απόηχο της πρότασης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος χθες δέχτηκε επίσκεψη στις φυλακές που κρατείται, για πρώτη φορά μετά από 43 μήνες.

Η μαχητική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε σήμερα Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της τουρκικής αμυντικής εταιρείας TUSAS (Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία) στην Άγκυρα, όπου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Η ενέργεια αυτοθυσίας, που διαπράχθηκε μέσα στο συγκρότημα της TUSAS στην Άγκυρα γύρω στις 15:30 της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα του 'Τάγματος των αθανάτων'», ανέφερε το PKK που παραθέτει τα ονόματα των δύο επιτιθέμενων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίθεση με αυτόματα τουφέκια και εκρηκτικά.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 22.

«Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί πριν από καιρό», προσθέτει το PKK, διευκρινίζοντας πως αυτή δεν συνδεόταν με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπου οι αρχές φάνηκε πως ήθελαν να προωθήσουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση με τους Κούρδους μαχητές.

Έγινε για να στείλει «προειδοποιήσεις και μηνύματα κατά των γενοκτονικών πρακτικών, των σφαγών και των πρακτικών απομόνωσης που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει το PKK.

Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, «έδειξε» ευθέως ως υπεύθυνη την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), δηλώνοντας ότι «πάντα δίνουμε στα μέλη του ΡΚΚ την τιμωρία που τους αξίζει, θα πληρώσουν και τώρα υψηλό τίμημα».

«Εκτιμούμε ότι το έκανε το PKK. Θα δώσουμε στη δημοσιότητα πληροφορίες όταν οι ταυτοποιήσεις και άλλα στοιχεία γίνουν πιο σαφή», είχε πει στις πρώτες του δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Στην ΤUSAS, την κορυφαία τουρκική αμυντική βιομηχανία, κατασκευάζονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Ο Οτσαλάν δέχτηκε την πρώτη επίσκεψη στη φυλακή μετά από 43 μήνες

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος, όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια.

Τον Οτσαλάν επισκέφθηκε ο ανηψιός του, ο Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM), την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε φονική ένοπλη επίθεση κατά της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας TUSAS.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο Ομέρ Οτσαλάν σημειώνει: «Είχα μια συνάντηση με τον κ. Οτσαλάν στη φυλακή του νησιού Ιμραλί στις 23 Οκτωβρίου. Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας οικογενειακής συνάντησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Οτσαλάν έκανε αξιολογήσεις για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και ζήτησε να διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη το εξής μήνυμα: "Η απομόνωση συνεχίζεται. Εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχω τη θεωρητική και πρακτική ισχύ να μεταφέρω αυτή τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση"».

ocalan 855b5

Ο τουρκικός Τύπος συνδέει τη επίθεση στην Άγκυρα με την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν αποκήρυσσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και διέλυε το ΡΚΚ.

Συγκεκριμένα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε την Τρίτη, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός του: «Αν αρθεί η απομόνωση του αρχηγού της τρομοκρατίας, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας (σ.σ. του φιλοκουρδικού) Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ας διακηρύξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί. Αν δείξει αυτή την βούληση, ας ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νομική ρύθμιση προκειμένου να ασκήσει το "δικαίωμα στην ελπίδα"» (σ.σ.: εννοεί την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους).

Στηρίζοντας την πρόταση Μπαχτσελί, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Περιμένουμε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας. Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που ανοίγει να μη πέσει θύμα προσωπικών υπολογισμών. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».