Διεθνή

Ταυτοποιήθηκε κρανίο που βρέθηκε σε ανακαίνιση σπιτιού το 1978 (βίντεο)

Ταυτοποιήθηκε κρανίο που βρέθηκε σε ανακαίνιση σπιτιού το 1978 (βίντεο) Φωτογραφία: Kane County Coroner's Office
Σχεδόν μισό αιώνα μετά τον εντοπισμό του κρανίου και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας DNA, έγινε γνωστή η ταυτότητα της νεκρής.

Κρανίο που βρέθηκε σε ανακαίνιση σπιτιού το 1978 αποδείχθηκε ότι άνηκε σε νεαρή γυναίκα, η οποία είχε πεθάνει πάνω από 150 χρόνια πριν.

Το κρανίο μιας νεαρής γυναίκας από το 1800 βρέθηκε πριν από 46 χρόνια κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης ενός σπιτιού στα προάστια του Σικάγο.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τον εντοπισμό του κρανίου και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας DNA, επιτέλους το όνομά της έγινε γνωστό.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας Kane ταυτοποίησε το κρανίο και δήλωσε ότι ανήκει στην Esther Granger. Η Esther, σύμφωνα με τα στοιχεία πέθανε πάνω από 150 χρόνια πριν. Η Granger γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1848 στην Ιντιάνα και πέθανε σε ηλικία 17 ετών το 1866.

Οι αρχές θεωρούσαν ότι πέθανε από επιπλοκές στη γέννα όπως ανακοίνωσε ο ιατροδικαστής της κομητείας του Kane Robert Russell. Η ταφή έγινε στο Merrillville, της Ιντιάνα, αλλά μερικά χρόνια αργότερα το κρανίο της βρέθηκε σχεδόν 80 μίλια μακριά σε ένα σε ένα προάστιο του Σικάγο.

Το 1978, κάτοικος της περιοχής που ανακαίνισε το σπίτι του ανακάλυψε το κρανίο ανάμεσα στους τοίχους, εξήγησε ο ιατροδικαστής. Αμέσως επικοινώνησε με τις αρχές και ξεκίνησε νέα έρευνα. Οι αρχές έκαναν ότι μπορούσαν με τα τότε διαθέσιμα Μέσα και τα τεστ DNA αλλά αυτό που κατάφεραν να μάθουν ήταν ότι άνηκε σε μία νεαρή γυναίκα, πιθανόν κοντά στα 20 χρόνια, που έζησε πριν το 1900.

Η έρευνα σταμάτησε, το κρανίο αποθηκεύτηκε στο μουσείο της περιοχής αλλά οι εργαζόμενοι «έπεσαν πάνω» του ξανά τον Μάρτιο του 2021 ενώ καθάριζαν το μουσείο. Το κρανίο επιστράφηκε στην αστυνομία και οι αρχές το συνέδεσαν με μία αναφορά του 1978, ανοίγοντας ξανά την έρευνα.

Η εξελίξεις στην ιατροδικαστική έρευνα και η τεχνολογία στη χρήση νέων γενεαλογικών τεχνικών, που συνδυάζει την ανάλυση DNA με την παραδοσιακή γενεαλογική έρευνα, επέτρεψαν στους ειδικούς να κάνουν μία νέα ανακάλυψη με τη συλλογή στοιχείων DNA. To 2023, οι αρχές της κομητείας του Kane County επικοινώνησαν με την Othram, μία εταιρεία στο Τέξας, που εργάζεται πάνω στην διερεύνηση και εξιχνίαση άλυτων υποθέσεων ώστε να συμβάλλει στην περαιτέρω έρευνα μέσω DNA.
Η Othram έχτισαν ένα προφίλ μέσω DNA για τη γυναίκα, παραθέτοντας το γενεαλογικό της δέντρο ενώ κατάφερε να εντοπίσει και απογόνους της.

Επικοινώνησαν με τον τρισέγγονό της Wayne Svilar, και εκείνος ήταν που έδωσε δείγμα DNA. Το δείγμα ταυτοποιήθηκε. Ο 69χρονος Svilarείπε ότι δεν πίστευε όσα άκουσε όταν επικοινώνησε πρώτη φορά με τις αρχές τον Απρίλιο.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν πιστέψαμε λέξη στην αρχή, Χρειάστηκαν δυο-τρια τηλεφωνήματα για το πιστέψω». Ο ίδιος είναι συνταξιούχος αστυνομικός και είπε ότι με την ανακάλυψη αυτή έκλεισε μία οικογενειακή υπόθεση.

Ωστόσο μυστήριο παραμένει το γιατί το κρανίο της βρέθηκε 80 μίλια μακριά από τον χώρο της ταφής της. Οι ειδικοί θεωρούν πιο πιθανό το σενάριο ληστές να βεβήλωσαν τον τάφο της. «Δεν υπάρχει καμία ακριβής απάντηση για το πώς το κρανίο της Esther κατέληξε σε έναν τοίχο ή πού βρίσκονται τα υπόλοιπα οστά της. Αλλά το ενδεχόμενο της βεβήλωσης και της ληστείας είναι το πιο πιθανό» είπε ο ιατροδικαστής Russell.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό οι ληστές να πούλησαν τα οστά της για έρευνα στην ιατρική. Η σορός της είχε επαναταφεί στο νεκροταφείο της West Batavia.