Διεθνή

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη Φωτογραφία: twitter
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου την Τεχεράνη. Η ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ. LIVE EIKONA.

Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Ιράν, χωρίς να χτυπά ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή κοιτάσματα πετρελαίου. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία γίνονται εκρήξεις στην Τεχεράνη και στην πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, ενώ σύμφωνα και με την ιρανική τηλεόραση και το Axios το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του κατά του Ιράν. Την επίθεση και συγκεκριμένα σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν επιβεβαίωσε με δήλωσή του στα social media ο στρατός του Ισραήλ, ενώ το Reuters αναφέρει ότι ταυτόχρονα με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

LIVE EIKONA

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντανιέλ Χαγκάρι ανέφερε στις 02:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου: «Σε απάντηση μηνών συνεχών επιθέσεων από το καθεστώς του Ιράν εναντίον του Κράτους του Ισραήλ αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποιούν ακριβείς επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν.

epihtesi israil iran 1e2d3

Το καθεστώς στο Ιράν και οι σύμμαχοί του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου -σε επτά μέτωπα- συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιθέσεων από ιρανικό έδαφος.

iran ekrikseis 599af

Όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να απαντήσει. Οι αμυντικές και επιθετικές μας δυνατότητες είναι πλήρως κινητοποιημένες. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ και τον λαό του Ισραήλ».

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε και στη θέση του αρχηγείου των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, ενώ δεν υπήρχαν αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από τη Συρία ή το βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της ύποπτης επίθεσης. Το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του μετά την επίθεση, σύμφωνα με το Maariv.

H πρώτη εικόνα με τον Νετανιάχου να παρακολουθεί την επίθεση στο Ιράν

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, LTG Herzi Halevi, διευθύνει το χτύπημα στο Ιράν από το υπόγειο κέντρο διοίκησης της iσραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο Camp Rabin (The Kirya) με τον Διοικητή της Ισραηλινής Αεροπορίας, Major. Tomer Bar.

Τα πρώτα βίντεο της επίθεση του Ισραήλ

Σημειώνεται ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση θα είναι «συντριπτική». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε επίσης για τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν, λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Fox News. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες έφτασαν στη Μέση Ανατολή τα F-16 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία εστάλησαν από βάση στη Γερμανία. Την άφιξη των μαχητικών αεροσκαφών ανακοίνωσε με ανάρτηση η US Central Command, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή. Τα F-16 έφτασαν ενώ αναμένονται τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν κάτι που έγινε τελικά λίγες ώρες αργότερα.