Διεθνή

Επανέρχονται σενάρια για αποκλεισμό από Σένγκεν - Διορία έως τον Μάιο από την Κομισιόν

Επανέρχονται σενάρια για αποκλεισμό την Σένγκεν - Διορία έως τον Μάιο από την Κομισιόν Επανέρχονται σενάρια για αποκλεισμό την Σένγκεν - Διορία έως τον Μάιο από την Κομισιόν
Διορία έως τον Μάιο για να βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων της, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που αποκαλύπτει σήμερα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σημειώνοντας ότι εάν αυτό δεν επιτευχθεί η χώρα θα αποκλειστεί από τη ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, που συντάχθηκε εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διενεργήσουν στα μέσα Απριλίου ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν οι έλεγχοι των ελληνικών συνόρων είναι επαρκείς, ενώ η τελική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο.

Το σχέδιο δράσης, επικεντρώνεται στην ιδέα ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να έχει σύντομα ως αποτέλεσμα την μείωση της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους συνοριακούς ελέγχους τους οποίους έχουν επαναφέρει σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 8 από τις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα κράτη μέλη να άρουν τους ελέγχους "όσο το συντομότερο δυνατόν" και με "σαφή χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο 2016".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναμόρφωση των κανόνων παροχής ασύλου, προς αντικατάστασιν του καθεστώτος της συνθήκης του Δουβλίνου και θα προωθήσει τη δημιουργία ενός πλαισίου με βάση το οποίο οι πρόσφυγες θα κατανέμονται στις χώρες της Ένωσης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το μέγεθος κάθε χώρας.