Διεθνή

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οξύνει τις ανισότητες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οξύνει τις ανισότητες Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οξύνει τις ανισότητες
Σύμφωνα με μελέτη του Γέιλ, οι αλλαγές που θα επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσουν στην ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου και στην αύξηση των ανισοτήτων.

Η μετακίνηση των αποθεμάτων αλιείας προς τους πόλους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα μετατοπίσει πόρους από τα κράτη κοντά στον ισημερινό προς τους πόλους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό φαίνεται ότι θα οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κοινοτήτων.

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται κυρίως στη φυσική ανακατανομή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε αρχίσει πραγματικά να σκεφτόμαστε το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να ανακατανείμει τον πλούτο και να επηρεάσει τις τιμές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Φένιτσελ, βοηθός καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών στο Γέιλ.

«Η αλλαγή των τιμών είναι βέβαιη διότι αντικατοπτρίζουν την ποσότητα και τη σπανιότητα του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο είναι δύσκολο να μετακινηθεί από τους ανθρώπους. Είναι κάτι αναπόφευκτο όπως η μετακίνηση αυτών των ψαριών», πρόσθεσε.

Αυτές οι επιπτώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεκτικές πολιτικές για το κλίμα, που θα ενσωματώνουν βιοφυσικές και κοινωνικές μετρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.