Διεθνή

Οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν το προσφυγικό για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν το προσφυγικό για να μπουν στο ΝΑΤΟ Οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν το προσφυγικό για να μπουν στο ΝΑΤΟ
Την πολιτική της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες υπερασπίστηκε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζόραν Γιόλεφσκι, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι με αυτή την ενέργεια τα Σκόπια απέδειξαν ότι είναι υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας και ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η στάση της ΠΓΔΜ στην κρίση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Γιόλεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ “θα πάρει τη θέση της στο τραπέζι του ΝΑΤΟ. Δείξαμε ότι είμαστε ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας”.

Ο Γιόλεφσκι ισχυρίστηκε πως τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα δεν είναι εντελώς κλειστά για τους μετανάστες, αν και το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως περίπου 14.000 με 15.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα καθώς η ΠΓΔΜ επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη ροή των μεταναστών.

Όπως επισήμανε, η ΠΓΔΜ συντονίζει τις ενέργειές της με τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία και η χώρα του θα συνεχίσει να να εμποδίζει, με τη βοήθεια του στρατού, τους παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορά της, καλώντας την ΕΕ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία να βρουν μια κοινή λύση για τη σύγκρουση στη Συρία.