Life

«Έχασα τη μαμά μου το 2018, πήρα μεγάλη ανάσα»: Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Πέννυς Μπαλτατζη για το ALS

«Έχασα τη μαμά μου το 2018, πήρα μεγάλη ανάσα»: Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Πέννυς Μπαλτατζη για το ALS
«Μαμά, με ακούς μαμά;»: Η σοκαριστική περιγραφή της Πέννυς Μπαλτατζή για την περίοδο που η μητέρα της ήταν στο νοσοκομείο και έδινε μάχες να κρατηθεί στη ζωή.

Με φοβερή αμεσότητα που συγκλονίζει η Πέννυ Μπαλτατζή μίλησε στην ΕΡΤ για τον θάνατο της μητέρας της.

«Έχασα τη μαμά μου το 2018 και πήρα πολύ μεγάλη ανάσα, ανακουφίστηκα πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά η γνωστή τραγουδίστρια και εξήγησε:

«Σωματοποιήθηκε η ψυχική της ασθένεια, έπαθε ALS, όλα ακινητοποιούνται. Ήθελε κι εκείνη να "φύγει"», ανέφερε σοκάροντας αρχικά τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο.

Υπήρχαν στιγμές που ήταν στο κρεβάτι… την έβλεπα και της έλεγα πόσο όμορφη ήταν. Θυμάμαι που μου έλεγε: Θέλω την ελευθερία μου. Τι άλλο μπορεί να θέλω εγώ, λοιπόν, για την μαμά μου, πέρα από το να πετάξει;

Περιέγραψε, παράλληλα, ένα τραυματικό γεγονός που βίωσε αρκετό καιρό πριν τελικα την χάσει:

«Ήταν στο νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση και να λέω πεθαίνει τώρα. Και να πηγαίνω στα αυτιά της να της λέω μαμά, μαμά έλα με ακούς, μαμά, μαμά, μαμά με ακούς, μαμά, μαμά! Και τελικά επανήλθε, γυρίσαμε σπίτι και πέθανε μετά από ένα χρόνο.

Αλλά αυτό ήταν σαν να την έχασα μια φορά. Τα είδα όλα», είπε η Πέννυ Μπαλτατζή.

Τι είναι η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή αλλιώς ALS 

Αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση είναι μια ταχέως προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή στην οποία το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο επιλεκτικός θάνατος των κινητικών νευρώνων καταλήγοντας σε προοδευτική αδυναμία και τον θάνατο από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η ALS συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig, από το διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από την νόσο το 1941. Η συχνότητα είναι 1-2 ανά 100.000 άτομα ανά έτος και η επικράτηση 4-13 ανά 100.000. Η ακριβής αιτία του εκλεκτικού εκφυλισμού κινητικού νευρώνα στο ALS παραμένει άγνωστη. Η ALS ξεκινά συχνά με συσπάσεις των μυών και αδυναμία σε ένα χέρι ή πόδι , ή με κάποιο τραύλισμα. Τελικά , η ALS επηρεάζει την ικανότητα σας για τον έλεγχο των μυών που απαιτούνται για να κινηθούμε, να μιλήσουμε, να τραφούμε και να αναπνεύσουμε.

Συμπτώματα

Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της ALS περιλαμβάνουν :

  • Δυσκολία ανύψωσης του μπροστινού μέρους του ποδιού και των δαχτύλων των ποδιών
  • Αδυναμία στο κάτω άκρο και στους άκρους πόδες
  • Αδυναμία χεριού ή αδεξιότητα.
  • Μυϊκές κράμπες και νευρικές συσπάσεις στα χέρια, τους ώμους και τη γλώσσα.
  • Αναπνευστικές διαταραχές
  • Διαταραχές ομιλίας & επικοινωνίας
  • Διαταραχές κατάποσης

Παράγοντες κινδύνου

Στην ALS παράγοντες κινδύνου μπορούν να περιλαμβάνουν :

  • Κληρονομικότητα

Μέχρι και 10 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν ALS το κληρονόμησαν από τους γονείς τους .Εάν έχετε αυτόν τον τύπο του ALS , τα παιδιά σας έχουν 50 -50 πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

  • Ηλικία

Η ALS συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 40 έως 60.

  • Φύλο

Πριν από την ηλικία των 65 ετών, περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες αναπτύσσουν ALS .Αυτή η διαφορά φύλου εξαφανίζεται μετά την ηλικία των 70 .

  • Γεωγραφική κατανομή.

Οι άνθρωποι που ζουν στο Γκουάμ ,την Δυτική Νέα Γουινέα και σε τμήματα της Ιαπωνίας , έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ALS. Διαιτητικοί παράγοντες ίσως να ευθύνονται.

  • Στρατιωτική θητεία.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει στον στρατό βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την ALS.